Dostupni linkovi

Venecuela pokrenula vojnu vežbu zbog 'pretnje' od britanskog vojnog broda


Brod britanske Kraljevske mornarice "HMS Trent" koji je poslat u Gvajanu, u vreme proslaka kroz Bosfor, 28. jun 2021.
Brod britanske Kraljevske mornarice "HMS Trent" koji je poslat u Gvajanu, u vreme proslaka kroz Bosfor, 28. jun 2021.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas) naredio je u četvrtak da više od 5.600 pripadnika vojske učestvuje u "odbrambenoj" vežbi, nakon što je Velika Britanija saopštila da šalje brod Kraljevske mornarice u vode susedne Gvajane.

Maduro je rekao da pokreće "zajedničku akciju odbrambenog karaktera kao odgovor na provokaciju i pretnju Velike Britanije protiv mira i suvereniteta naše zemlje".

Velika Britanija je ove nedelje najavila da šalje patrolni brod u Gvajanu u znak diplomatske i vojne podrške bivšoj britanskoj koloniji, nakon što je Venecuela obnovila spor oko teritorije bogate naftom i mineralima koji se nalazi u susednoj Gvajani.

Napetost oko pograničnog regiona Esekibo izazvala je strah od vojnog sukoba pošto je Venecuela na referendumu 3. decembra glasala za preuzimanje dve trećine teritorije susedne zemlje.

Spor oko granice datira od početka 19. veka. Gvajana insistira da je to pitanje rešilo međunarodno arbitražno veće 1899, dok je Venecuela, koja je prvobitno prihvatila arbitražu, posle tvrdila da je proces namešten.

Spor je postao izraženiji od 2015. godine, kada je američki naftni gigant Eksonmobil (ExxonMobil) pronašao velike rezerve nafte kod obale Gvajane, u području u kojem Venecuela tvrdi da ima suverena prava.

Britanski brod "HMS Trent" naoružan topom i mitraljezima ima 65 članova posade i kontingent kraljevskih marinaca.

Patrolni brod, koji se uglavnom koristi za borbu protiv terorizma, piraterije i krijumčarenja, obično je u sredozemnom regionu, ali je početkom decembra poslat na zapad na Barbados kako bi se suzbilo krijumčarenje drogom na Karibima.

Uz izveštaj AFP-a

XS
SM
MD
LG