Dostupni linkovi

Veljović ima moćne zaštitnike, ostaje direktor policije


Veselin Veljović, foto: Savo Prelević
Veselin Veljović, foto: Savo Prelević
U Podgorici je u dva odvojena slučaja za svega desetak dana zapaljeno troje službenih vozila Vijesti. Počinioci još nijesu otkriveni, a ti su napadi na ovu novinu još jednom otvorili pitanje kredibilnosti direktora Uprave policije koga u tom listu smatraju najodgovornijim.

Rukovodstvo dnevnika Vijesti je odbilo inicijativu premijera Igora Lukšića da se povodom tri slučaja spaljivanja vozila tog lista sastane sa direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem koji je nakon što su spaljena prva dva vozila, ne otkrivši počinioce, saopštio da se radi o izolovanom incidentu.

Uredništvo je saopštilo da nema ni minimum povjerenja u direktora Uprave policije i podsjetilo ga na seriju nerasvijetljenih napada na novinare tog i drugih medija, slučajeve sistemskog pritiska na civilni sektor i ignorisanje afera koje se vezuju za vrh vlasti.
Bulatović: On je zaslužio da bude smijenjen i zbog toga u vezi sa akcijom Balkanski ratnik. Očigledno je on jedna od najslabijih karika.

Član Odbora za bezbjednost i odbranu Predrag Bulatović kaže da je što se tiče Veselina Veljovića kap prelila času sa slučajem Balkanski ratnik.

"I tada, a i mnogo ranije, mi u SNP i mi koji smo u Odboru za bezbjednost smatramo da njegov učinak nije dobar posebno u krupnim pitanjima poput borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. On je zaslužio da bude smijenjen i zbog toga u vezi sa akcijom Balkanski ratnik. Očigledno je on jedna od najslabijih karika"
, smatra Bulatović.

Veselin Veljović je jedini direktor važnije državne uprave koji nije reizabran od kada je novi premijer Igor Lukšić stupio na funkciju. Njegovo ime ne izgovara ministar Unutrašnjih poslova Ivan Brajović iz Socijademokratske stranke koji bi trebalo da ga predloži.

Sociljademorkate nezvanično imaju više zamjerki na rad policije ali se o Veljoviću još uvije konkretno ne izjašnjavaju sa obrazloženjem da čekaju donošenje određenih zakona prije nego što to učine. Koalicionom sporazumom vladajuće koalicije predviđeno je da mjesto direktora Uprave policije pripada DPS-u, a potpredsjednik SDP ovako odgovara na pitanje da li Veselin Veljović uživa podršku te stranke.

"Nema to veze sa podrškom političkih partija već sa činjenicom da moramo poštovati zakon u smislu da će nadležni ministar sačiniti prijedlog i uputiti ga parlamentu i parlament dati mišljenje kako je to predviđeno zakonom. Kada ta procedura započne parlament će u zakonskoj proceduri na nju odgovoriti", kaže Veljović.

Bulatović: Prepreka za ostvarenje evropskih ciljeva

Advokat Radomir Prelević kaže da će sudbinu Veljovića odrediti politički dogovor. On smatra da Veljović uprkos brojnim propustima ima u rezultate.

"Jer ipak kada pogledamo izvještaje o radu policije, one na godišnjem nivou oni pokazuju jedan respektabilan kvalitet".

RSE: A šta je sa ozbiljnim zaostajanjem u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je bila jedna od glavnim zamjerki Evropske komisije i što je jedan od uslova postavljenih Crnoj Gori ?

"Ja mislim da je to proces koji je u toku",
odgovorio je Prelević.

Opozicija, pojedini mediji i dio civilnog sektora Veljovića već duže vrijeme optužuju da je glavni zaštitnik vrha vlasti čije nezakonito ponašanje navodno toleriše. Veljović se ranije teretio i za zataškavanje istraga pa čak i za fabrikovanje dokaza u istragama povodom napada na novinare i urednike medija koji nijesu radili po ukusu vlasti.

Predrag Bulatović kaže da je očigledno da Veljović ne uživa ni podršku manje vladajuće stranke iako se funkcioneri i ministri te partije uzdržavaju da to otvreno kažu:

Milo Đukanović, foto: Savo Prelević
"Ja mislim da je on ličnost koja treba da uvidi da nije riječ o kampanji protiv njega nego da jednostavno on postaje prepreka za ostvarivanje veoma važnih evropskih uslova i da se povuče sa mjesta na kome se nalazi. Međutim, ultimativno da on bude na mjestu na kome jeste to zahtijeva predsjednik DPS upravo zbog toga da sve ono za šta je sam predsjednik DPS odgovoran a što se tiče nesređenosti u Crnoj Gori treba mu neko takav u policiji ko će sve to da pokriva i da stvari drži čvrsto u svojim rukama".

Tvrdnje da je Veselin Veljović prva linija odbrane bivšeg premijera Mila Đukanovića direktor policije je sam podgrijao nedavnom izjavom da ne može zamisliti ni hipotetičku situaciju hapšenja Mila Đukanovića.

Veljović je tom prilikom progovorio o Đukanovićevim istorijskim zaslugama, a nije mu ostao dužan ni bivši premijer koji je u posljednjem intervjuu RTCG ovako prokomentarisao zahtjeve da se Veljović smijeni sa te funkcije.

"Nije dovoljno to što se u određenim medijskim centrima pokušava napadno kriminalizovati direktor Uprave policije da bi mi u DPS kao izraz trulog kompromisa dozvolili da se njemu odrubi glava. Ne, to nikada nećemo dozvoliti jer ćemo znati da cijenimo da je 90 i neke bio u Pljevljima kada je trebalo braniti Crnu Goru, da je 98 bio ispred Vlade kada su huligani htjeli da sruše Vladu i da preuzmu vlast sa ulice, da je 1999. godine zajedno sa specijalnim vodom išao u otvoren sukob sa tada uzurpiranom vojskom Jugoslavije, tadašnje Jugoslavije protiv Crne Gore… Dakle, to ćemo cijeniti".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG