Dostupni linkovi

Veljović: Ispitaćemo Paravinju u vezi sa ubistvom Dade Vujasinović


Dada Vujasinović (1964-1994) novinarka Duge, arhivska fotografija
Dada Vujasinović (1964-1994) novinarka Duge, arhivska fotografija
Srpska i hrvatska policija formiraće zajednički tim koji će pokušati da rasvetli ubistvo novinarke Radislave Dade Vujasinović, koje se dogodilo 1994. godine.

Postoje indicije da informacije o ubistvu beogradske novinarke ima Dragan Paravinja, koji se, zbog sumnje da je ubio i silovao maloletnu Antoniju Bilić, trenutno nalazi u istražnom zatvoru Županijskog suda u Šibeniku, a koji je u Srbiji, takođe zbog silovanja, osuđen na četiri i po godine zatvora.

Zadatak članova mešovitog tima policije Srbije i Hrvatske je da, u šibenskom zatvoru, saslušaju Paravinju povodom njegovog “oproštajnog pisma”, nađenog posle hapšenja u kojem se, u kontekstu dešavanja u Slavoniji 1992. godine, pominje ime Dade Vujasinović, kao i tvrdnje jedne žene tokom svedočenja u splitskom tužilaštvu, da je Paravinja pokušao da je siluje i da joj je, tom prilikom, spominjao ubistvo beogradske novinarke.

"To je trajalo neko vreme, gledao je u mene, govorio kako sam lepa, da ga podsećam na novinarku Dadu Vujasinović, koja je ubijena 1994. godine. Za nju je govorio da je bila draga i da je zato ubijena, jer je previše tražila. O njoj je pozitivno govorio", svedočila je žena koju je Paravinja pokušao da siluje.

Postoji mogućnost da Paravinja ima neke informacije koje bi mogle da dovedu do osoba koje su 1994. godine ubile novinarku “Duge”, kaže u razgovoru s Milošem Teodorovićem direktor MUP-a Srbije Milorad Veljović.

"Imao sam sastanak sa hrvatskim direktorom policije i pored nekoliko drugih tema, razgovarali smo i o pitanjima vezanim za Dadu Vujasinović. Ono što smo uradili jeste da smo formirali jednu zajedničku istražnu komisiju i ona će ići da proveri sve u vezi sa postojanjem mogućnosti da on ima određena saznanja u vezi sa ubistvom Dade Vujasinović",
kaže on.

RSE: Da li to znači da će neko sa njim lično razgovarati?

Veljović: Tražićemo preko ministarstva pravde da ova zajednička komisija sastavljena od predstavanika kriminalističkih policija obe zemlje, ode i razgovara sa Paravinjom u vezi sa svim njegovim navodima.

RSE: Da li ste iznenađeni ovim informacijama koje je on dao?

Veljović: Sa neke strane sam iznenađen, ali ne želim ništa da prejudiciram jer to može biti i obična priča.

RSE: Kada je Paravinja uhvaćen u hrvatskim medijima spekulisalo se da je on za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije bio u srpskim paravojnim formacijama. Da li imate ikakva saznanja o tome?

Veljović: Ta komisija bi trebalo da proveri sve navode i one iz Srbije i one iz Hrvatske. Da li postoje još neka krivična dela van ovih koje znamo, vrlo je teško reći, ali ćemo pokušati da kroz razgovor sa njim utvrdimo određene činjenice.
Milorad Veljović

RSE: Hrvatski mediji su pominjali i to da je Paravinja iz istog mesta iz kog je i Srećko Kalinić (jedan od učesnika u atentatu na premijera Zorana Đinđića)?

Veljović: Ta mogućnost postoji, ali videćemo.

RSE: Postoji li neka veza između njih dvojice?

Veljović: Ne znamo, sve ćemo to proveriti.

RSE: Ipak, do pisanja medija u Hrvatskoj, nikoga još nije dovodio u vezu sa ubistvom Dade Vujasinović?

Veljović: Ne, ali ni ovo nije nešto baš sigurno. Sve ćemo proveriti.

Tapušković: Istraga mora dati rezultate u Beogradu

Komentarišući dogovor šefova policija dve zemlje - o osnivanju zajedničkog istražnog tima koji će se baviti prikupljanjem informacija u vezi sa ubistvom Dade Vujasinović – Branislav Tapušković, advokat porodice Vujasinović, smatra da je u pitanju čist marketinški potez i da je to, pre svega, posao policije u Srbiji i Beogradu:

“…koja ništa ne radi, već, skoro dvadeset godina, koja ovde nije došla ni do bilo kakvog traga koji može da obelodani. Kakve veze sad ima Hrvatska sa nekakvim zajedničkim policijskim ekipama koje će da rade na jednom problemu gde je to, apsolutno, nepotrebno. Ja razumem da je potrebno da se dođe do nekih informacija preko nečijeg iskaza ko bi mogao da bude učesnik ili svedok u smrti Dade Vujasinović, ali pravljenje takvih ekipa je čist marketing. To nema veze sa suštinom problema. Istraga mora da da rezultate ovde u Beogradu. Tu se to dogodilo i tu se može doći do tragova koji su vezani za njenu smrt.”

Novinar i poznavalac kriminalnog miljea Dejan Anastasijević sumnja u napise o Paravinji i njegovom povezivanju sa novinarkom Duge stradalom pod nerasvetljenim okolnostima 1994. godine.
Anastasijević: Naprosto ne mogu da nađem nikakvu konkretnu vezu sa načinom na koji je stradala Dada Vujasinović i Paravinjinog profila.

"Ja nikada nisam čuo za njega tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije. Činjenica je da je jako mnogo ljudi prošlo kroz paravojne formacije. Meni je potpuno neverovatno da bi on mogao da bude umešan u ubistvo Dade Vujasninović“, kaže on.

RSE: Zbog čega?

Anastasijević: Imamo čoveka koji se do sada pokazao kao serijski silovatelj i verovatno, odnedavno, i ubica. Naprosto ne mogu da nađem nikakvu konkretnu vezu sa načinom na koji je stradala Dada Vujasinović i Paravinjinog profila. Ono što se plašim da bi mogla biti posledica ovakve stvari da će sada svako koga optuže za bilo šta reći da zna kako je ubio ’ovoga’ ili ’onoga’.

Republička javna tužiteljka Srbije Zagorka Dolovac izjavila je da će Više javno tužilaštvo u Beogradu u najkraćem roku poslati zahtev istražnim organima u Hrvatskoj da se Paravinja sasluša u vezi sa ubistvom novinarke Vujasinović.

Interesantno je da je u vreme dešavanja o kojima govori Paravinja, on imao samo 19 godina. Kada je Vujasinovićeva pronađena mrtva imao je 21. godinu.

Sada je glavni tok istrage usmeren ka tome da se vidi da li je on još tokom bekstva smislio kako da obmanjuje javnost i skrene pažnju sa nestale devojke, ili je zaista imao kontakte sa Dadom Vujasinović.

Novinarka "Duge" pronađena je mrtva aprila 1994. Posle nekoliko godina tvrdnji da je reč o samoubistvu, pokrenuta je ponovo istraga za ubistvo. Nove istražne radnje započete su aprila ove godine, a dva meseca kasnije Paravinja u pismu u kojem tvrdi da nema veze sa jednim zločinom "nudi" pomoć u rasvetljavanju drugog zločina.

Do sada je istraga utvrdila da je Paravinja tih godina boravio u Srbiji, a 1995. u Novoj Pazovi je čak osumnjičen za pokušaj silovanja. Za njim je Srbija raspisala i poternicu 2004. zbog dva silovanja, a za isto nedelo tražio ga je i MUP Republike Srpske 2005.

Bez obzira na sve te poternice, on je u Hrvatskoj mirno živeo i radio kao kamiondžija, sve dok nije doveden u vezu sa otmicom mlade Antonije Bilić u junu 2011.
XS
SM
MD
LG