Dostupni linkovi

Ministra Velimira Ilića spasila latinica


Velimir Ilić, foto: Vesna Anđić
Velimir Ilić, foto: Vesna Anđić
Ministar VeIimir Ilić, kako stvari stoje, još neće platiti odštetu novinaru Vladimiru Ješiću, koga je davne 2003. godine šutirao i vređao pred TV kamerama. Sud je, naime, nakon deceniju dugog spora koji je rezultirao pravosnažnom presudom u korist novinara, ukinuo odluku o prinudnoj naplati novca od ministra.

Osnovni sud u Čačku ukinuo je rešenje o izvršenju naplate sudske novčane presude protiv aktuelnog ministra građevinarstva i urbanizma u Vladi Srbije Velimira Ilića, jer je advokat novinara Vladimira Ješića koji je protiv Ilića dobio spor pokrenut zbog fizičkog napada pred TV kamerama, podnesak napisao latiničnim pismom.

Predmet je sada vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak, uz obrazloženje da nije u skladu sa sa Zakonom o parničnom postupku i Ustavom Srbije, u kojima su srpski jezik i ćirilica precizirani kao službeni jezik i pismo.

„Čim je stiglo rešenje, mene su pozvali advokati i komentarisali kako je to apsurdna situacija“, rekao je nam je kratko Ješić.

„To zapravo i nema veze sa apsurdnom, to je jedan čist bezobrazluk i bahatost Velimira Ilića i ljudi koji su na vlasti, jer vi imate situaciju u kojoj taj proces traje već punih 10 godina“, kaže Ješić, čiji slučaj datira iz 2003. godine, kada ga je Ilić, tokom snimanja intervjua za novosadsku Televiziju Apolo, u prostorijama svoje stranke „Nova Srbija“ u Beogradu, šutnuo nogom, izvređao, ispsovao i pokušao fizički da na njega nasrne. Ceo slučaj zabeležile su i kamere:



Prema rečima Ješićevog advokata Dragice Horovic, nakon pravosnažne odluke suda, po kojoj Ilić Ješiću mora da isplati 1,3 miliona dinara (oko 11.500 evra), 19. juna ove godine odobreno je rešenje o prinudnom izvršenju po kojem je nadležna isplatna blagajna dužna da Iliću skida dve trećine od zarade u ministarstvu, ali, kako je Horović ranije izjavila, taj novac nikada nije naplaćen.

Sam Ješić podseća da poslednja presuda nije i prva pravosnažna koja je u ovom slučaju doneta.

„Ja ću vas podsetiti da je jedna pravosnažna odluka već doneta 2006. godine. I tada je Velimiru Iliću trebalo da bude blokirana plata, da se pleni imovina i tada se govorilo o nekoj cifri od blizu 90.000 evra. Međutim, Velimir Ilić je izbegavao uz pomoć svojih prijatelja, poznanika, svih koje ima u sistemima, jer sve vreme je on u vlasti, svih ovih godina i on se žalio 2009. godine na tu sudsku presudu. Zamislite – tri godine je prošlo i sud uvaži njegovu žalbu“, rekao je Ješić.

Predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Dinka Gruhonjića, nije međutim mnogo iznenadila poslednja odluka suda u maratonskom procesu Ilić – Ješić. I sam je, naime, doživeo da odluka po presudi donetoj u njegovu korist, bude osporena zbog pisma na kome su predati podnesci.

„Sud je takođe usvojio taj genijalni izum da se podsenak ne može pisati na latinici, pa je sve bilo vraćeno na početak. Ja sam na kraju dobio sud, ali naravno da nikada nisam naplatio tu kaznu. Što se tiče ovog slučaja, ono što će upasti u oči čitaocu koji prvi put to pročita, jeste da se taj bahati, huliganski ispad političara Velimira magistra Ilića desio još 2003. godine, a da je danas kraj 2013. godine – što znači da je prošlo 10 godina i što nesumnjivo svedoči o tome u kakvom je stanju pravosuđe u Srbiji, kako se pravosuđe ponaša prema političarima koji su na vlasi i kako se tradicionalno ponaša prema novinarima, pa makar nas i šutirali“, kaže Gruhonjić.

Pravnik iz organizacije „Zaštitnici ljudskih prava“ Goran Miletić, iako ne osporava da je odluka suda u skladu sa pravnim propisima, ukazuje da zabrinjava činjenica da se pri epilogu tako dugog procesa, uz obrazloženje o korišćenom pismu, obara čitavo rešenje. Ocenjuje zato da se u slučaju Ješić – Ilić, „desilo nešto više od puke slučajnosti“.

„Građani treba da razumeju zbog čega takav propis postoji – propis o ćirilici i latinici postoji zbog razumevanja same presude, odnsono rešenja. U ovom slučaju, zaista ne možemo zamisliti da Velimir Ilić ne razume rešenje koje je napisano na latinici. Dakle, iako ovo s jedne strane možda po pravnim propisima ima za pravo, ovo je jedan pravni nonsens i zaista ne postoji nikakvo opravdanje da se celo rešenje ruši zato što nije napisano na ćirilici“, rekao je Miletić.

Ješić, koji je novac od presude nameravao da uplati u humanitarne svrhe, za pomoć Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, na kraju zaklučuje da poslednja odluka u njegovom slučaju šalje veoma lošu poruku javnosti.

„Vi ne možete osnovno svoje pravo da ostvarite... Ako je sud doneo odluku i ako je sud nedvosmisleno dokazao da se desilo to što se desilo – da je on mene šutnuo, da me je napao u emisiji, kako neki običan građanin može da dokaže da je u pravu, a da ne postoji neki TV snimak kao što smo mi imali“, ocenio je Ješić.
XS
SM
MD
LG