Dostupni linkovi

Veliko interesovanje za projekte prekogranične saradnje


Zgrada Delegacije EU u Sarajevu, ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Zgrada Delegacije EU u Sarajevu, ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Delegacija EU u BiH i Agencija za regionalni razvoj Hrvatske raspisali su Drugi poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - BiH za period 2007/2013. godina. U Prvom pozivu stiglo više od sto projektnih prijedloga, a traženi iznos sredstva bio je osam puta veći od raspoloživog.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 5. decembar, a aplikantima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na raspolaganju je 5,4 miliona eura. Za projekte koji se odnose na prekograničnu saradnju vlada veliki interes, kažu u Direkciji za evropske integracije BiH.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 5. decembar, a aplikantima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na raspolaganju je 5,4 miliona eura.
Opština Orašje već drugi put namjerava prijaviti projekat za IPA fondove prekogranične saradnje. Ova opština i hrvatski grad Pleternica odazvat će se Drugom pozivu Delegacija EU u BiH i Agencije za regionalni razvoj Hrvatske, kaže Ilija Baotić iz opštine Orašje.

„Poučeni pozitivnim iskustvom općina Orašje se planira prijaviti na Drugi poziv za prekograničnu suradnju koji traje do početka prosinca ove godine. Ovaj put partner bi trebao biti grad Pleternica iz Republike Hrvatske, i to u puno većem projektu – izgradnji vodovoda i kanalizacije u ruralnim dijelovima lokalnih zajednica.“

Podsticanje partnerstava

Već je počela primjena projekata prekogranične saradnje, koje su prošle godine kandidovale opština Orašje i grad Vinkovci. U okviru projekta turističke baštine, kako kaže Baotić, predviđene su brojne aktivnosti.
Ilustracija

„Rezultat je tog Prvog javnog poziva za prekograničnu suradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Projekt će se implementirati u Vinkovcima iz Republike Hrvatske i u Orašju, a projektom je predviđeno niz edukacija i aktivnosti, kao što je osnivanje baze podataka turističke baštine, kako u Vinkovcima, tako i u Orašju, razvoj inovativnih rješenja za promociju, ponudu i distribuciju prekograničnih turističkih proizvoda, obnova malih infrastruktura turističke baštine, predavanja o abonosu, drvu koje se izvlači iz rijeke Save a potom prerađuje u namještaj i suvenire, predavanja i edukacija o lokalnim turističkim potencijalima za lokalne stanovnike i turističke operatere, izrada brošura itd. Ukupna vrijednost projekta je 132,5 tisuće eura, od čega Evropska unija financira 85 posto, a partneri 15 posto“, navodi Baotić.

U Drugom pozivu prekogranične saradnje za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu osigurano je po 2,7 miliona eura, kažu u Direkciji za evropske integracije. Cilj IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina je podstaknuti stvaranje prekograničnih partnerstava putem zajedničkih aktivnosti kroz projekte, radi jačanja privrede, zaštite prirode i životne sredine, kaže portparol Direkcije za evropske integracije Marina Kavaz - Siručić.

„Potencijalni predlagači projekata, između ostalih, mogu biti lokalna i regionalna uprava, regionalne razvojne agencije, obrazovne i istraživačke ustanove, privredne komore i organizacije civilnog društva“, navodi ona.

Za projekte koji se odnose na prekograničnu saradnju vlada veliki interes, kaže Marina Kavaz- Siručić.

„Koliki interes vlada za projekte prekogranične saradnje ilustruje podatak da su u okviru Prvog poziva primljena 103 projektna prijedloga, a iznos traženih sredstava je bio osam puta veći od raspoloživog.“

U narednom periodu Direkcija za evropske integracije BiH, u saradnji sa Delegacijom EU u BiH i Zajedničkim tehničkim sekretarijatom Programa, organizovati će u Banjaluci, Mostaru i Tuzli informativne sesije, kako bi zainteresovani detaljno bili upoznati sa uslovima apliciranja i dokumentacijom koju je potrebno ispuniti.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG