Dostupni linkovi

U planu novi stroj za sudaranje čestica


Naučnici CERN-a koji rade na istraživanju Velikog praska, arhivska fotografija
Priredio: Rinko Golubović

Istraživači Velikog praska žele novi stroj za sudaranje čestica Naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) ciljali su da će uz pomoć hadronskog sudarača čestica otkriti tajne univerzuma, ali ne žele stati samo na tome. Trenutno im je cilj sagraditi još veći uređaj uz pomoć partnera iz cijelog svijeta.

Planovi za slijedeći projekat, tunel dug 50 kilometara, čija se vrijednost procjenjuje na deset milijardi eura, predstavljena je francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju na konferenciji u Parizu.

"Ako ćemo praviti ambiciozan uređaj, to treba biti globalni uređaj", izjavio je za "Associated Press" direktor sudarača Barry Barish.

Čitava ideja zavisi od toga ko želi biti domaćin ovog projekta i koliko su spremni platiti. U principu, internacionalni linearni sudarač može biti izgrađen bilo gdje u svijetu.

Barish, koji je profesor na kalifornijskom Institutu za tehnologiju, predstavio je prijedloge za nasljednika CERN-ovog velikoh hadronskog sudarača Japanu, Rusiji i SAD-u.

Također je izjavio da će naučnici iz Kine, Indije, Kanade i drugih država biti uključeni u projekat koji će pokušati odgonetnuti "zašto su zaista tu."
Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) koristila je jake magnete da bi natjerala dvije zrake da putuju cijevima, proizvodeći tako sedam biliona električnih volti.

Ova mašina bi bila nasljednik deset milijardi vrijednog Velikog hadronskog sudarača koji je aktiviran u septembru 2008. godine.

Naučnici pokušavaju simulirati momente koji su se dogodili poslije velikog praska prije 14 milijardi godina, što je prema njihovoj teoriji, rezultiralo kreacijom univerzuma.

Hadronski sudarač je u maju proizveo mali sudar, najjaču silu na atomskom nivou koju su ljudi ikad uspjeli napraviti.

Zrake su poslane iz dva smjera, jedana prema drugoj u 27 kilometara dugom tunelu ispod švicarsko-francuske granice.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) koristila je jake magnete da bi natjerala dvije zrake da putuju cijevima, proizvodeći tako sedam biliona električnih volti.

Wormster i ostali vodeći naučnici govorit će u ponedeljak o njihovom istraživanju o Higgs bosonu – hipotetičkoj čestici, često zvanoj Božijom česticom.

Sudarač može pomoći naučnicima da vide čudnu, tamnu materiju koja čini većinu svemira, ali se ne može naći na Zemlji.
XS
SM
MD
LG