Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Afera „veliki Maestro“: Matanoviću 11 godina zatvora


Foto: zoomzg

U Zagrebu je završeno suđenje u aferi „veliki Maestro“. Do sada najviše rangirani dužnosnik osuđen za korupciju, potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Josip Matanović osuđen je, zbog primanja mita i korupcije, prvostupanjski na 11 godina zatvora i na vraćanje protupravno stečenih 250 tisuća eura.

Čovjek koji je na tajno napravljenoj video-snimci tražio 50.000 eura „za kavu“, donedavni potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Josip Matanović, osuđen je nepravomoćno na 11 godina zatvora, dvoje optuženih je oslobođeno, a petero osuđeno na kazne od jedne do tri godine zatvora. Njih se tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, odavanje službene tajne i primanje, odnosno davanje mita u desetak slučajeva privatizacijskog kriminala – prenamjeni zemljišta „Ciglane Nin“, prodaji dionica hotela „Živogošće“ u Podgori, pretvorbi „Osječke pivovare“, procjeni zemljišta „Badela“ i još nekoliko slučajeva. Iako su branitelji okrivljenih cijelo vrijeme ponavljali kako su dokazi protiv njihovih klijenata pribavljeni na protuzakonit način, odnosno da je „Uskokov“ provokator protuzakonito poticao njihove branjenike na kriminal, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda sutkinja Ivana Kršul kaže da radilo o školskom primjeru korupcije, a da je sud prihvatio sve dokaze kao valjane:

„Prvenstveno se radi o iskazima niza ispitanih svjedoka, opsežnoj dokumentaciji koja se nalazi u spisu, ali i brojnim snimkama koje su pregledane i preslušane na glavnoj raspravi.“

Matanovićev odvjetnik Branko Šerić žalit će se na osuđujuću presudu svom klijentu, a „Uskok“ (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala), koji je nastupio kao tužitelj, žalit će se na preniske kazne – tri godine odnosno 15 mjeseci – za dvoje odvjetnika. Zamjenica voditelja „Uskoka“ Ksenija Pavić:

„Optuženici Asja Piplović i Juraj Parazajder su kaznena djela počinili kao odvjetnici i smatram da su te kazne koje su njima izrečene – preblage.“


Visina presude sigurno će izazvati iznenađenje u javnosti, jer je kroz medije cijelo vrijeme slana poruka da „Uskok“ nema dokaza, a da je istraga vođena traljavo, što se na kraju pokazalo krivim, kaže za naš radio najpoznatiji hrvatski ekspert za fenomen korupcije i aktualni kandidat za gradonačelnika Zagreba upravo s naglaskom na borbi protiv korupcije, dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar:

„To je, po meni, jedan veliki napredak, zbog toga što je u dosadašnjim slučajevima ,Uskok‘ često puta pretrpio neuspjeh zbog curenja informacija. Postupci prethodnih istražnih radnji, praćenja i snimanja su bili prekidani, zbog toga što su osumnjičeni dobivali informacije o tome. U ovom slučaju, cijeli postupak je završen u skladu sa pravilima struke i zbog toga i ova presuda. Oko visine presude će, vjerojatno, biti još sporova. Ali, po meni je veliko ohrabrenje što se pokazalo da ,Uskok‘ ima potencijala za suzbijanje korupcije.“


Kazna od 11 godina za prvookrivljenog Matanovića je primjerena inkriminaciji, kazao je za naš radio predsjednik nevladine antikorupcijske udruge Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podumljak:

„Možemo reći da je u pravosudnom dijelu to dobro odrađeno. Međutim, sad se postavljaju druga pitanja, koje postavlja javnost, a to su: Da li je on glavni i odgovorni u cijeloj toj operaciji? Zašto je on jedan duži period mogao raditi to što je radio, bez ikakvih konzekvenci? Tko su, eventualno, nekakve druge osobe koje su bile povezane sa cijelim tim sustavom? To su ključna pitanja i ako na njih nema jasnog odgovora, to izaziva skepticizam u javnosti, jednu bezvoljnost i jednu sumnju u cijeli taj postupak.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG