Dostupni linkovi

Veliki školski čas: Poruka mira, razumevanja i tolerancije


Obeležavanje Velikog školskog časa
U Kragujevcu je u ponedeljak održana tradicionalna mirovna manifestacija Veliki školski čas, posvećena uspomeni na civilne žrtve fašističkog streljanja u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine.

Veliki školski čas tradicionalna mirovna manifestacija, koja se održava u Šumaricama kod Spomenika streljanim đacima i profesorima i ove jeseni počela je zvonjavom školskog zvona i stihovima iz poeme "Krvava bajka", pesnikinje Desanke Maksimović:

“Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu”.

Okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.
Obeležavanje Velikog školskog časa, 21. oktobar 2013.
Obeležavanje Velikog školskog časa, 21. oktobar 2013.

U znak sećanja na žrtve tog ratnog zločina, ove jeseni, na 72. Velikom školskom času, izvedena je poema “Čovečanstvo nek pogleda na sat”, po stihovima kragujevačkog pesnika Slobodana Pavićevića, u režiji Milića Jovanovića:

"U Srbiji, bilo gde da dođeš, svud te čeka kuća otvorena i na stolu, kad iz kuće pođeš, za put srećan, jabuka rumena”.

Po prvi put u scenskom prikazu poeme “Čovečanstvo nek pogleda na sat” kraj centralne humke u kojoj su pokopani streljani đaci i profesori, čuli su se engleski, francuski, španski i nemački jezik.

“Ljubiša Jovanović, 17 godina, učenik Gimnazije. Dragi tata, mama, pozdrav poslednji put. Ljubiša”.

Saša Milenić, predsednik Skupštine grada, kaže za RSE da Kragujevac, zbog svojih tragičnih istorijskih iskustava, odlično razume izuzetnu važnost mira, tolerancije i razumevanja.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je rođen u Kragujevcu, rekao je novinarima posle Velikog časa da je obaveza svih koji su na bilo koji način vezani za taj grad da mu posvete bar ovaj dan i da se nikada više ne ponovi to što se desilo 1941. godine.

“Odrastao sam u Kragujevcu uz osećanja da je jednog dana nestala mladost i mnogi muškarci iz Kragujevca. Živeo sam i sretao udovice na ulici i čekao kada će deca ponovo da preplave Kragujevac”, rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da mu je drago što je u Kragujevcu prisutan i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm koji vrlo dobro razume zašto je tu neophodno njegovo prisustvo.

“Kragujevac je otvoren grad koji odlično razume ideju tolerancije, ali ga njegova sopstvena istorijska prošlost obavezuje da sećanjem na žrtve uvek iznova, svakoga oktobra domaćem i međunarodnom okruženju šalje poruku tolerancije, mira i razumevanja, jer se i tolerancija uči da bi se održala", rekao je Milenić.

Pre početka ovogodišnjeg Velikog školskog časa venac na spomenik streljanim đacima i profesorima položio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vence su položili i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić kao i brojne delegacije gradova pobratima i predstavnici diplomatskog kora.

Komemorativne manifestacije povodom kragujevačke ratne tragedije počele su pre dva dana polagenjem venaca na spomenike žrtava streljanja u okolnim selima Grošnici, Ilićevu i Maršiću, a nastavljene u nedelju odavanjem pošte streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar kao i žrtvama komunističkog terora iz oktobra 1944. godine u naselju Pivara.

U nedelju uveče je u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu otvarana izložba 17. Međunarodnog salona antiratne karikature, a u Spomen parku 21. oktobar održana tradicionalna multimedijalna kulturno umetnička manifestacija Bdenje.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG