Dostupni linkovi

Veliki izazov za novog šefa New York Timesa


Mark Thompson
Mark Thompson
Piše: Jennifer Saba (Reuters), prevela Ena Stevanović

Novoizabranog izvršnog direktora New York Timesa Marka Thompsona čekaju novi izazovi, slični onima s kojim se suočavao i na BBC-ju: uvesti ovaj ozbiljni brend u digitalizirani i globalni svijet medija i uspostaviti ravnotežu između konkurentnih političkih centara moći.

Jedina razlika je u tome što to isto sada mora učiniti u komercijalnom poduzeću u kojem su oglašavanje i prodaja najvažniji, za razliku od vladom zaštićenog medija u kojem većina prihoda dolazi od pretplate gledatelja i čitatelja.

Prema godišnjem izvještaju za prethodnu i ovu godinu koji je objavljen u julu, komercijalni prihodi BBC-ja su iznosili svega 348,44 milijuna dolara, dok je 5,66 milijardi dolara zarađeno od pretplate.

„Ovo je prvi put da se Mark Thompson suočava sa ozbiljnim komercijalnim pritiskom“, rekao je Steve Hewlett, savjetnik za medije i bivši novinar BBC-ja.

„Raditi na digitalnom razvoju na BBC-ju kad ne morate brinuti o novcu je jedna stvar, a raditi to isto kad vam dioničari dišu za vratom i uništavaju poslovanje je nešto drugo“, dodaje Hewlett.

To ne znači da Thompson nije dorastao tom zadatku. Izvori kažu da se ovaj izvršni direktor s oxfordskom diplomom ne boji teških odluka, od rezanja troškova, do ukidanja omiljenih emisija.

Pedesetpetogodišnji Thompson je karijeru izgradio na BBC-ju, gdje je 1979.godine radio kao pripravnik, da bi nakon toga radio na emisijama kao što su „Newsnight“ i „Vijesti u 9“, prije nego što je postao generalni direktor, što se u britanskoj televizijskoj industriji smatra najvišom pozicijom.

Došao je u New York Times u periodu velikih promjena u ovoj medijskoj kući, ali i u široj američkoj novinskoj industriji, koja je doživjela veliki pad u prodaji i oglašavanju, pri čemu se nije činilo da online prihodi mogu napraviti bitnu razliku.

Čitatelji sve više čitaju vijesti na svojim pametnim telefonima i tabletima, što je dovelo do masovnih gubitaka od oglašavanja u printanim medijima. Prihodi od oglašavanja u Timesu su pali za osam posto u drugom tromjesečju ove godine, dok je digitalno oglašavanje palo za gotovo dva posto.

Štoviše, izvori kažu da je jedno od ključnih pitanja vezano uz Thompsona to hoće li on biti u stanju primijeniti svoje umijeće uvjeravanja britanskih zakonodavaca i poreznih obveznika da daju novac za Madison Avenue, u čemu ima ograničena iskustva.

Produžena ruka

Kompanija Times je nekada bio ogromni medijski konglomerat sa TV i radio postajama, magazinima i desecima novina te dionicama u sportskim klubovima kao što su Boston Red Sox bejzbol tim i nogometni klub Liverpool.

No, godinama su rasipali svoju imovinu. Kompanija je prošle sedmice rekla da razmatra prodaju internet stranice About.com za navodnih 270 milijuna dolara, a u decembru su prodali svoju regionalnu novinsku grupu za 143 milijuna dolara.

Kao rezultat toga, kompanija je spala na svoje vodeće novine The New York Times koje su još uvijek jedne od najznačajnijih novina u svijetu, sa svoje tri bratske publikacije: The Boston Globe, The International Herald Tribune i The Worcester Telegraph i Gazzete.

Prihodi i dionice kompanije Times su značajno pale. Prihodi u prvoj polovini godine su pali za 30 posto u odnosu na isti period prije četiri godine. Cijena dionica je pala sa visokih 53 dolara na manje od 10 dolara.

Za razliku od toga, prema godišnjem izvještaju objavljenom u julu, BBC je skupio ukupno 6.52 milijarde od pretplata, komercijalnih operacija i svojih svjetskih i nadzornih servisa.

Ovakvi poslovni izazovi bi bili dovoljni za bilo kojeg novog izvršnog direktora, ali Thompson također mora navigirati i internu politiku vladajuće obitelji Ochs-Sulzberger.

Izvori kažu da, iako je on izvršni direktor, Thompson će zapravo biti samo produžena ruka direktora Arthura Sulzberger Jr-a., koji čvrsto kontrolira kompaniju. Thompsonova prethodnica Janet Robinson je u decembru iznenada napustila kompaniju nakon 28 godina rada, zbog nečega što izvori nazivaju sukobom sa Sulzbergerom oko vođstva i drugih pitanja.

„To je kompanija koju vodi jedna obitelj“, rekao je Doug Arthur, analitičar iz Evercorea, te dodao: „Za mene je jedino pitanje, zašto je prihvatio to mjesto?“.

Jedno od mogućih objašnjenja zašto je Thompson prihvatio mjesto bi mogla biti jednostavno lokacija. Thompson je oženjen američkom spisateljicom Jane Blumberg s kojom ima troje djece i njegov bivši suradnik je rekao da oni svake godine idu na odmor u njenu obiteljsku kuću u SAD-u. Izvor dodaje da je Thompsonova supruga željela biti bliže obitelji.

Analitičar Arthur također navodi da, iako je kompanija pod kontrolom jedne obitelji, Thompson će kao izvršni direktor imati određeni stupanj autonomije u poslovanju kako bi dokazao da je sposoban voditi dioničkim društvom.

Predstavnik kompanije Times je odbio komentirati ovu priču.

Pomak ka televiziji?

Time što je zaposlio Thompsona, Sulzberger je dobio izvršnog direktora koji poštuje novinarski integritet, ali koji se ne boji donijeti teške odluke kako bi novčana izdvajanja bila u skladu s ekonomskom realnošću.

Dok je Sulzberger, koji je također i izdavač New York Timesa, odbijao srezati troškove redakcije, što je učinila većina vodećih dnevnih novina, Thompson je bio prisiljen poduzeti mjere štednje koje uključuju velika otpuštanja na BBC-ju.

„On je zapravo bio vrlo učinkovit u tome da natjera redakcije da dobro obave posao i da srežu troškove“, rekla je Emily Bell, bivša izvršna direktorica vijesti u londonskom Guardianu i trenutno direktor digitalnog novinarstva na Univerzitetu Columbia.

Thompson također donosi kompaniji Times provjerene metode u sve važnijem digitalnom biznisu. On je zaslužan za razvoj iPlayera, aplikaciji koja omogućava korisnicima da besplatno gledaju propuštene programe online. Taj potez se smatra velikim uspjehom.

On je također pomogao da BBC.com postane jedan od vodećih globalnih web portala koji je u junu imao oko 57 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta, kako navodi kompanija comScore.

Prošle godine je kompanija Times uvela plaćanje svojih digitalnih proizvoda što se do sada pokazalo uspješnim u uvjeravanju čitatelja da plate za vijesti. Ukupan broj digitalnih pretplata za NYTimes.com i BostonGlobe.com je na kraju drugog tromjesečja porastao za 13 posto na 532 hiljade.

Izvor u redakciji New York Timesa je u utorak rekao za Reuters da je ključno pitanje vezano uz zapošljavanje Thompsona to „da li je ovo znak da idemo više ka televizijskom poslovanju ili će on samo preuzeti ono što smo i do sada radili i distribuirati to šire na globalnoj razini.“

Međutim, neki izvori su ponovili mišljenje britanske medijske analitičarke Clare Enders koja smatra da će Thompsonu biti teško ponoviti uspjeh BBC-ja u Timesu.

„Ovo nije potez koji znači: ‘Ovo je čovjek koji će transformirati troškove organizacije, promijeniti model poslovanja do neprepoznatljivosti kako bi organizacija preživjela i povećala prihode', sve ono što dioničari javne kompanije obično traže“, kaže Enders.
XS
SM
MD
LG