Dostupni linkovi

Veliki broj stradalih na putevima Srbije


Ilustrativna fotografija: Vesna Anđić
Ilustrativna fotografija: Vesna Anđić
Pet teških saobraćajnih nesreća, koje su kao rezultat imale gubitak života, dogodilo se u Srbiji tokom samo 48 sati. Osim izgubljenih života, zajedničko im je još jedno - “Neprilagođena brzina”, rekao nam je načelnik uprave saobraćajen policije Dragiša Simić.

Nekoliko sati pre nesreće kod Alibunara u kojoj je poginulo sedmoro ljudi, dogodio se težak udes i na Ibarskoj magistrali, putu već godinama poznatom po velikom broju takozvanih “crnih tačaka”, gde su poginule tri osobe, a četiri teško povređene. U nedelju ujutru, dve devojke su stradale život u nesreći kod Požege, a još jedna je preminula u ponedeljak usled zadobijenih povreda. U subotu su u teškoj nesreći na autoputu Beograd – Subotica stradale dve osobe, a istog dana je na Zrenjaninskom putu u Beogradu, poginuo motociklista...



Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, Dragiša Simić, rekao je da je saobraćajna policija maksimalno angažovana na putevima Srbije, ali i da građani moraju da budu oprezniji i da poštuju saobraćajne propise.

„Molim vozače, pre svih mlade koji upravljaju vozilima novije generacije, jače kubikaže da nemaju prava da se igraju sa životima svojih suvozača. Molim roditelje da shvate da nemaju prava da se igraju sa životima dece kada ih voze u putničkom automobilu, time što će voziti neprilagođenom brzinom, preticati preko pune linije u nepreglednoj krivini ili voziti pod dejstvom alkohola. Moram da zamolim javnost da shvati da se na putevima u Srbiji gine, gine se zato što se ne poštuju propisi i zato što svako misli da se to neće destiti njemu - ne, vama ginu prijatelji, kolege, komšije, rodbina... To morate shvatiti“, upozorava Simić.

Svest vozača i stroža kontrola

U Srbiji je, pre dve i po godine, na snagu stupio novi, rigorozniji Zakon o bezbednosti u saobraćaju, koji je strožom kontrolom i višim kaznama trebalo da poveća bezbednost na srpskim putevima. Njegovi efekti su u početku primene bili primetni, ali su vremenom počeli da opadaju. Sa tim je saglasan i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović, koji tvrdi da je uprkos tome i dalje zadovoljan rezultatima.

„2009. je smanjen broj poginulih za 160 lica. To je malo ružna statistika, ali je i 2011. bila značajno smanjenje u odnosu na 2008. godinu“, kaže Jovanović.

U drugoj agenciji koja se bavi bezbednošću učesnika u saobraćaju, Komitetu za bezbednost saobraćaja, navode međutim da su efekti primene novog Zakona nezadovoljavajući. Direktor Komiteta Damir Okanović smatra da prvobitno smanjenje broja stradalih nije bilo posledica samog zakona, već medijske pompe oko početka njegove primene. On ukazuje da o tome svedoče i poslednja dešavanja na srpskim putevima.

„Jul i avgust mesec su, na žalost, već tradicionalno najkrvaviji meseci na srpskim putevima. Sistem međutim, nije učinio dovoljno da to spreči, tako da će nam se dogoditi isto što i godinama unazad, odnosno imaćemo 200 poginulih ovog leta na putevima. To je podatak koji izvodimo na osnovu dosadašnje statistike. Jedino što država može da preduzme od nekih kratkoročnih mera u ovom trenutku, jeste intenzivna policijska kontrola koja nije svemoguća, ali ipak može da da neke rezultate“, kaže Okanović.

Oba naša sagovornika, Stojadin Jovanović i Damir Okanović, saglasni su ipak, da je za uspešnu primenu Zakona, neophodna i dobra pripremljenost nadležnih službi, ali i svest učesnika u saobraćaju o opasnostima kojima mogu izložiti i sebe i druge, ukoliko ne poštuju propise.

“Moraju brojni organi, auto škole, državne institucije da se pripreme za primenu nečega, pa da tek onda to stavite u opticaj, a ne da vi doneste meru, pa da ona ne može da se primeni… To nište ne znači”, ocenio je Jovanović.

“Jedan prosečan srpski vozač ima isti stav kao što je imao i pre usvajanja novog Zakona, a suština sistema jeste da promenite stavove. Dakle, ako je prosečan srpski vozač 2009. godine mislio da je brzina od 120 kilometara na sat na putu van naselja sasvim bezbedna, on to misli i sada. On se samo u jednom trenutku uplašio da će možda biti sankcionisan, i to je bilo tada 2010. godine, međutim, kada je shvatio da je sistem kontrole isti, da je izvesnost kažnjavanja ista kao što je i bila, on je ponovo počeo da se ponaša u skladu sa svojim stavom i zato imamo ovo stradanje na našim putevima”, rekao je Okanović
XS
SM
MD
LG