Dostupni linkovi

Velike poplave u Australiji odnele prvu žrtvu




Poplave velikih razmera u Australiji odnele su prvu žrtvu, pošto se 41-godišnja žena udavila pokušavajući automobilom da pređe nabujalu reku, dok se još dve osobe vode kao nestale.

Policija je uspela da spasi troje dece i još jednu odraslu osobu iz automobila, dok je telo nastradale žene pronađeno u nedelju, preneo je BBC.

Još jedna osoba je nestala nakon što je poplava odnela njegov ribarski brod u blizini Gledstona, a očevici kažu da je još jedan muškarac nestao u vodi u poplavljenom gradu Rokhempton u državi Kvinslend.

Nivo vode se povećava, a meterolozi za nedelju uveče najavljuju snažnu oluju sa jakim vetrovima, obilnim kišama i gradom.
Poplave u Australiji, 31. decembar 2010

"Najgore nije za nama. Neki delovi se oporavljaju, a neki se bore sa poplavama. Mislim da smo negde na sredini",
rekao je pomoćnik komesara policije u državi Kvinslend Alister Doson.

Veruje se da je oko 200 000 ljudi pogođeno poplavama koje su potopile cele gradove i odsekle od sveta oblast veličine Francuske i Nemačke zajedno, nanele štetu usjevima i rudarskoj industriji u vrednosti od više milijardi.

"Ove poplave su biblijskih razmera",
rekao je ministar finansija u državi Kvinslend Endru Frejzer novinarima.

Australijska premijerka Džulija Giljard, koja je u petak posetila poplavljene regione, rekla je da je rudarski sektor najteže pogođen, dok su farmeri, mala preduzeća i sektor turizma pretrpeli veliku štetu.

Stanovnici priobalnog grada Rokhempton morali su da napuste grad zbog rastućih voda u sred noći u subotu, dok su hrana i druge namirnice dopremane helikopterima.

"Poplave su mnogo širih razmera nego što smo očekivali. Ogromna oblast je potpuno pod vodom, reka Ficroj probila je korito i poplavila velike poljoprivredne površine", r
ekao je gradonačelnik Rokhemptona Bred Karter nakon obilaska regiona avionom.

Zvaničnici su upozorili na moguću nestašicu pijaće vode u gradu Dalbi jer je poplavljen pogon za prečišćavanje vode.

U gradu Bundaberg, u jugoistočnoj državi Kvinslendu, raščišćavanje će početi u oko 300 domova i 120 poslovnih prostorija, dok se nivo vode smanjuje, ali u drugim gradovima kao što su Teodora i Kondamin meštana još nema.
XS
SM
MD
LG