Dostupni linkovi

Svijet iščekuje datum britanskog kraljevskog vjenčanja


Princ William sa zaručnicom Kate Middleton, London, 16.11.2010.
Princ William sa zaručnicom Kate Middleton, London, 16.11.2010.

Trenutno najinteresantniji par na svijetu vjenčaće se idućeg proljeća ili ljeta (datum još nije određen), u svakom slučaju na 30-tu godišnjicu vjenčanja njegovih roditelja.

Biće to, kažu oduševljeni Brtitanci, ali i simpatizeri kraljevskih dvora, još jedno vjenčanje za pamćenje.

Stariji sin britanskog princa Charlesa i prerano preminule princeze Diane, zaprosio je svoju dugogodišnju djevojku Kate ove godine u oktobru, tokom odmora u Keniji.

Procijenio je da je “pravo vrijeme” za brak, a njegov mlađi brat Harry zaruke je propratio riječima: “Super, dobiću sestru! To sam oduvijek želio.”

Činjenicu da je za zaručnički prsten odabrao plavi safir i brilijante koji su pripadali njegovoj majci, William je objasnio riječima:

"Ovo je moj način da majci osiguram da ne propusti ni ovaj događaj, ni uzbuđenje koje ga prati”.

Naglasio je kako niko ne pokušava “popuniti cipele njegove majke”, a Kate je Dianu nazvala “vrlo inspirativnom ženom”. Novinaru BBC-a je priznala kako je pomalo plaši “pridruživanje kraljevskoj obitelji”, ali da se nada kako će “uhvatiti korak”.

Ni jedno od zaručnika nije htjelo dati detalje prosidbe. William je kazao kako je prsten sakrio u ruksak, te kako je tri sedmice čekao pravi trenutak bojeći se da ga usput ne izgubi. Ali ni riječi o tome je li kleknuo pred Kate ili ne. Oboje su s osmjehom jedino priznali da je bilo vrlo romantično.

Princ William sa zaručnicom Kate Middleton na zvaničnoj proslavi zaruka, London, 16.11.2010.

Par se upoznao dok su bili studenti na Univerzitetu St Andrews, 2001.godine, još na prvoj godini studija. Nije tajna da mu je upravo Kate pomogla u prilagođavanju studenskom životu.

Veza je “izašla” u javnost, nakon što su ih fotoreporteri uslikali na skijanju u Švicarskoj. Imali su kratki prekid u 2007.godini, ali su se ponovno pronašli. Govoreći o svom relativno dugom udvaranju, William je rekao: "Nisam znao da je utrka, inače bih vjerojatno bio puno brži”.

“Dugo smo se zabavljali”,
kaže Kate. I već duže razgovaramo o zajedničkom životu i budućnosti, pa su i ove zaruke nekako logičan korak, kazala je gospodjica Middleton, najstarija kćer biznismena Michaela i bivše stjuardese Carol.

Odrasla je u modernoj kući u Berkshire selu, s pet spavaćih soba. Djetinjstvo je bilo ispunjeno dječijim zabavama i velikim količinama igračaka, te dizajnerskom odjećom koje su svojoj djeci mogli priuštiti Middletonovi, građanska porodica srednje klase koja je milione stekla svojim radom.

Vjerenici imaju planove za budućnost, žele djecu, ali najprije porodicu o kojoj se mogu starati. Princ William drugi je u redu za britanski prijesto, odmah iza svog oca Charlesa.

Zli jezici tvrde da mama Elisabeth zapravo nikada neće krunu dati svom prvorođenom sinu, jer da je to htjela učinila bi odavno. William je zato vrlo izgledni budući monarh, a njegova Kate nova princeza Velike Britanije, koja će sada postati jedna od najfotografiranijih žena svijeta.

Baka Elisabeth, tradicionalno šutljiva žena, za sada je o mladom vjereničkom paru samo rekla: ¨Apsolutno sam oduševljena”.

Samo zidovi Backingamske palate i ljetnjikovca u Škotskoj znaju što o svemu (osobito o nevjesti bez ijednog zrnca plave krvi) zaista misli engleska kraljica.

XS
SM
MD
LG