Dostupni linkovi

Džonson se obratio na ruskom, poručio da Rusi 'zaslužuju da znaju istinu' o zločinima


British Prime Minister Boris Johnson reacting during Prime Minister's Questions in the House of Commons in London on January 12, 2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) uputio je 5. aprila video poruku Rusima u kojoj navodi da građani te zemlje zaslužuju da "znaju istinu" o zločinima počinjenim u Ukrajini od početka ruske invazije.

"Ruski narod zaslužuje istinu, vi zaslužujete činjenice", rekao je Džonson na ruskom na početku kratkog video snimka objavljenog na društvenim mrežama.

Britanski premijer, koji je potom nastavio na engleskom, rekao je da su izveštaji iz Ukrajine o zločinima koja se pripisuju ruskoj vojsci u Buči, Irpinu i drugde u Ukrajini "užasnuli svet".

Ti snimci i fotografije su "toliko šokantni i strašni da nije ni čudo što vaša vlada pokušava da ih sakrije od vas. Vaš predsednik (Vladimir Putin) zna da ne biste podržali ovaj rat,kada biste mogli da vidite šta se dešava", rekao je Džonson.

Od početka ruske invazije, sajtovi mnogih ruskih i stranih medija su blokirani u Rusiji.

"Vaš predsednik je optužen za ratne zločine. Ne mogu da verujem da on deluje u vaše ime", dodao je Džonson.

Ruska vojska negirala je bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini, a ruske vlasti smatraju da su optužbe "iscenirane" u cilju ugrožavanja tekućih rusko-ukrajinskih pregovora.

Fotografije i snimci na kojima se vide leševi u civilnoj odeći i masovne grobnice u Buči posle povlačenja ruskih snaga izazvali su osudu međunarodne zajednice, a 5. aprila zapadne države uvele su i nove sankcije protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG