Dostupni linkovi

Nećemo pokrenuti evropski rat, kaže ministar odbrane Velike Britanije


Ben Volas
Ben Volas

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas (Ben Wallace) izjavio je za BBC da će njegova zemlja pomoći Ukrajini u naoružanju, ali da neće pokretati rat sa Rusijom.

“Ja neći pokrenuti evropski rat. Ali ću pomagati Ukrajini da se bori za svaku ulicu svakim komadom opreme koji možemo da im dopremimo”, rekao je Volas.

On je ocenio da se Rusija neće zaustaviti posle Ukrajine.

“Putin nije racionalan. On ne veruje da su države Baltika prave države. Svi mu se moramo suprotstaviti”, rekao je Volas.

U razgovoru za BBC Radio 4, ministar odbrane Velike Britanije je rekao da je potvrđena procena britanskih obaveštajnih službi da Rusija prvog dana nije uspela da postigne bilo koji od svojih ciljeva.

„To je propalo jer su se Ukrajinci borili. To je propalo zbog Putinovog ega koji je mislio da će ga smatrati oslobodiocem”, ocenio je Volas.

Prema njegovim rečima, Rusija je izgubila oko 450 pripadnika oružanih snaga.

“Nisu uspeli sa svojim elitnim Spetnazom da zauzmu aerodrom severno od Kijeva“, rejkao je Volas.

Ukrajinski zvaničnici su 25. februara saopštili da je ruska vojska ušla u Kijev, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin dan ranije pokrenuo vojnu invaziju na Ukrajinu iz više pravaca.

Putin je nekoliko dana prije invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija uvode kontinuirano nove sankcije Rusiji koje, pored ostalog, targetiraju finansijski i energetski sektor. EU uvela je već dva paketa sankcija.

XS
SM
MD
LG