Dostupni linkovi

Velika Britanija i Novi Zeland postigli sporazum o slobodnoj trgovini


Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern razgovara s britanskim premijerom Borisom Johnsonom putem video konferencije dok sklapaju sporazum o slobodnoj trgovini, 20. oktobra 2021.
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern razgovara s britanskim premijerom Borisom Johnsonom putem video konferencije dok sklapaju sporazum o slobodnoj trgovini, 20. oktobra 2021.

Velika Britanija i Novi Zeland postigli su načelni sporazum o slobodnoj trgovini čiji je cilj smanjenje carina, poboljšanje trgovine uslugama i približavanje Londona članstvu u širem transpacifičkom trgovinskom sporazumu, objavio je Reuters.

Sporazum su, nakon 16 mjeseci pregovora, potpisali premijeri Jacinda Ardern i Boris Johnson.

“Novi sporazum ubrzao bi ekonomski oporavak Novog Zelanda od posljedica pandemije. Dogovor dobro služi novozelandskoj ekonomiji i izvoznicima jer se ponovno povezujemo, obnavljamo i oporavljamo od COVID-a 19 i gledamo naprijed u budućnost”, ocijenila je Ardern.

“Ovo je veliki trgovinski sporazum za Veliku Britaniju, učvršćuje naše dugo prijateljstvo s Novim Zelandom i jača naše veze sa Indo-Pacifikom”, rekao je Johnson dodajući kako je sporazum “vrh dugog i trajnog partnerstva” između dvije zemlje.

Sporazum, koji je načelno dogovoren i čiji će tekst biti dovršen u narednim mjesecima, omogućio bi Novom Zelandu “pristup bez presedana” britanskom tržištu, rekla je Ardern.

Velika Britanija bi trebala ukinuti sve carine na izvoz iz Novog Zelanda, čime bi se izvoznicima uštedjelo najmanje 37,8 miliona novozelandskih dolara (27,2 miliona američkih dolara) godišnje.

Trgovina između Velike Britanije i Novog Zelanda bila je vrijedna 2,3 milijarde funti (3,2 milijarde dolara) u 2020. godini, što je činilo manje od 0,2 posto ukupne trgovine Velike Britanije. Prema procjenama britanske vlade, ne očekuje se povećanje britanskog BDP-a.

Johnson je rekao da će novozelandski proizvodi koje vole britanski potrošači biti dostupni jeftinije, od vina Sauvignon Blanc do Manuka meda i kivija.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern opisala je zemlje kao "velike prijatelje i bliske partnere".

XS
SM
MD
LG