Dostupni linkovi

Velika Britanija: Rekordan broj prelazaka preko Lamanša tokom zime


Migranti u čamcu na putu za Dover, grad na jugoistoku Engleske
Migranti u čamcu na putu za Dover, grad na jugoistoku Engleske

Dolasci malim brodovima u Veliku Britaniju preko kanala Lamanš dostigli su rekord u prvom kvartalu 2024. godine, sa rastom od oko 42 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je 1. aprila saopštilo da su britanski zvaničnici registrovali 5.373 migranta koji su u prva tri mjeseca ove godine stigli malim brodovima na sleteli na obale jugoistočne Engleske.

U prva tri mjeseca 2023. godine njihov broj je bio znatno manji - 3.793.

Samo tokom uskršnjeg vikenda zabilježen je dolazak 800 migranata na 16 malih čamaca, piše AFP.

Ovo je ozbiljan politički problem za premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) u godini parlamentarnih izbora, nakon što je lider konzervativaca više puta obećao da će “zaustaviti ove čamce”.

Tvrdio je da je uspio u tome kada je njihov ukupan broj pao za oko trećinu prošle godine, ali se trend dramatično preokrenuo ove godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da krijumčari koji organizuju prelaske preko Lamanša prilagođavaju svoje metode, koristeći veće čamce i šaljući na njima više ljudi.

Britanska vlada inače želi poslati hiljade tražitelja azila koji svake godine stižu malim čamcima u Ruandu, ali pravni izazovi do sada su spriječili da iko bude poslan u tu istočnoafričku zemlju.

Šema za Ruandu, koju je u aprilu 2022. dogovorio tadašnji premijer Boris Džonson (Johnson) osmišljena je da odvrati migrante od opasnog putovanja od oko 20 milja (32 kilometara) preko Lamanša i razbije mrežu krijumčara ljudi.

Prema planu, svako ko je ilegalno stigao u Veliku Britaniju suočava se sa slanjem u Ruandu, udaljenu oko 6.400 km.

Vlada je, međutim, pretrpjela neuspjeh u svom planu slanja tražitelja azila u Ruandu kada je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva presudio da je ta politika nezakonita jer je postojao rizik da bi ljudi koji su tamo poslani mogli biti vraćeni u svoju zemlju porijekla i njihova sigurnost ugrožena.

Kako bi nadvladala prigovore suda, vlada je predložila je zakon kojim se Ruanda proglašava sigurnom zemljom za tražitelje azila.

Letovi bi mogli da počnu u roku od nekoliko mjeseci, ako poslanici narednih sedmica odobre nacrt zakona.

XS
SM
MD
LG