Dostupni linkovi

Velika Britanija: Kako to tačnog broja umrlih od COVID-a 19?


London, juli 2020.

Ujedinjena Kraljevina je najteže pogođena zemlja pandemijom COVID-19 u Evropi u odnosu na broj stanovnika i službeni broj umrlih premašio je 45.000.

Ministar za zdravstvo Ujedinjene Kraljevine Matt Hancock zatražio je “hitnu provjeru” načina kako se registrira broj umrlih od COVID-a 19, bolesti koju izaziva novi korona virus SARS-CoV-2, zbog bojazni da podaci o umrlima od korona virusa koje objavljuje Public Health England (PHE) - izvršna agencija koja djeluje pri Ministarstvu za zdravlje i socijalnu politiku - nisu tačni.

Poziv na reformu je uslijedio nakon što je PHE potvrdio da je moguće da su u broj smrtnih slučajeva uključeni i ljudi koji su pozitivno testirani na korona virus mjesecima prije smrti. Naime, ostali dijelovi Velike Britanije – Škotska, Sjeverna Irska i Wales - uključuju samo one koji su umrli u roku od 28 dana od pozitivnog testa.

“Trenutno PHE broji svi ljude koji su pozitivno testirali korona virus i umrli, bez obzira na vrijeme testiranja i datuma smrti”, pojasnila je britanska vlada i naglasila da će do završetka provjere pauzirati objavu podataka naglasivši da to dovodi u zabludu i međunarodne usporedbe jer razne države različito bilježe smrtnost od korona virusa.

Razlike u brojevima

Kritičari dosadašnje metoda računanja tvrde da će “neko za nekoga koga je udario autobus nakon što je testiran pozitivno na korona virus, biti navedeno da je COVID-19 uzrok smrti”.

U blogu pod nazivom “Zašto se nitko ne može oporaviti od COVID-a 19 u Engleskoj - statistička anomalija”, profesori Yoon Loke s Univerziteta u Istočnoj Angliji i Carl Heneghan s Univerziteta u Oxfordu naglasili su potrebu za pouzdanijim podacima.

“Svi koji su bili pozitivni na testu za COVID-19, ali su kasnije umrli od bilo kojeg drugog uzroka, bit će uključeni u podatke PHE-a da su umrli od COVID-a19. Po ovoj definiciji PHE-a, nikome s COVID-om 19 u Engleskoj nije dozvoljeno da se ikada oporavi od te bolesti. Za pacijenta koji je testiran pozitivno, ali uspješno liječen i otpušten iz bolnice i dalje će se smatrati da je umro od COVID-a 19, čak i ako je imao srčani udar ili ga je tri mjeseca kasnije pregazio autobus”, naglasila su ova dva profesora.

Britanska vlada je i ranije upozoravala da se umrli registriraju na datum kad je papirologija dovršena, a ne kada je osoba stvarno umrla, što svakodnevne podatke može učiniti netačnim. Brojevi su osobito niski vikendom i praznicima.

Dr. Jason Oke i već spomenuti profesor Carl Heneghan sa Univerziteta Oxford su u drugoj zajedničkoj analizi naveli da je “posljednjih sedmica postala očita rastuća razlika između brojeva koje objavljuje Ured za nacionalnu statistiku (ONS) i onih o kojima izvještava Public Health England, a koji se objavljuju u medijima”.

“Ukupni broj smrtnih slučajeva COVID-19 u Engleskoj prema ONS-u za 3. jula 2020. godine je 48.154, dok je ekvivalentni ukupni broj umrlih koji je 4. jula objavio PHE bio 39.626. Podaci PHE-a također se znatno razlikuju iz dana u dan. Na primjer, 16 novih smrtnih slučajeva prijavljeno je 6. jula, a sljedeći dan prijavljeno je 152 smrtnih slučajeva”, naveli su Oke i Heneghan.

Kao jedan od primjera naveli su da je 30. juna NHS England zabilježio je 27 smrtnih slučajeva. Da je to 60 posto svih smrti koja su se dogodila toga dana, ukupan broj bio bi 45. Ali Ministarstvo za zdravlje, koristeći podatke PHE-a, objavilo je da je toga dana registrirano 115 smrtnih slučajeva. Zbog toga su ova dva profesora preporučili korištenje podataka koje objavljuje Ured za nacionalnu statistiku (ONS) i Nacionalni zavoda za zdravstvo (National Health Service - NHS).

Dr. Susan Hopkins, direktorica PHE-a, u saopćenju za javnost je navela da “ne postoji metoda koja je dogovorena u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kako brojati umrle od COVID-a 19”.

“U Engleskoj brojimo sve umrle koji su u bilo kojem trenutku imali pozitivan test na COVID-19, kako bismo osigurali da su naši podaci što potpuniji. Moramo se prisjetiti da je ovo nova i rastuća infekcija te je sve više dokaza o dugoročnim zdravstvenim problemima nekih oboljelih. Iako o tome imamo sve više znanja, sada je pravo vrijeme da se preispita kako se broje umrli”, navela je između ostalog Hopkins, kako je citira The Independent.

Otvaranje i zatvaranje države

COVID-19 je stigao na Otok krajem januara i ta zemlja je 23. marta uvela tromjesečno zatvaranje kako bi kontrolirala širenje virusa. U Velikoj Britaniji je provedeno više od 13,2 miliona koronavirusnih testova, a vlada je uvela mjere fizičke distance u pokušaju da se izbori s pandemijom.

Pogođen je svaki dio zemlje, a do 22. maja su regije Jugozapad, Yorkshire, Humber, Zapadni Midlands i Jugoistok registrirale više umrlih od prijestolnice Londona. Leicester je 29. juna vratio mjere zatvaranja nakon što je u dvije sedmice registrirano više od 1.000 zaraženih.

Rasprava o tačnosti broja umrlih u Ujedinjenoj Kraljevini, posebno u Engleskoj, zaoštrava se u trenutku kada je premijer Boris Johnson predstavio putokaz za “značajan povratak u normalnost” do novembra.

Od 1. avgusta premijer je naveo da će urgirati na sve da koriste javni prijevoz, odustajući od najvažnijih savjeta o putovanjima koji su na snazi već mjesecima. Uvjet za “povratak u normalnost” je napredak u kontroliranju pandemije COVID-19.

Istovremeno je britanska vlada objavila da je osigurala rani pristup za 90 miliona doza obećavajućih kandidata za vakcine za korona virus, s ciljem da do oktobra 500.000 volontera primi prve doze.

Međutim, glavni naučni savjetnik sir Patrick Vallance upozorio je u petak, 17. jula da se Velika Britanija “može suočiti s još jednim nacionalnim zatvaranjem ove zime”, dok je glavni ljekar u Engleskoj, profesor Chris Whitty, rekao danas da će izazovi koje donosi korona virus u Velikoj Britaniji biti mnogo veći zimi, jer sezona “koristi virusu”, kako je prenio Evening Standard.

Televizija Sky problematiku broja zaraženih i umrlih od COVID-a 19 stavlja i u kontekst istrage o odgovoru Velike Britanije na pandemiju COVID-a 19 za koju ocjenjuje da će biti “brutalna i prljava” te da je prva meta agencija PHE jer je “za vladu najlakše rješenje optužiti zamjenjivi administrativni sistem kada do istrage dođe.​

The Guardian je već ranije objavio da Downing Street ne garantira da će PHE preživjeti u svom sadašnjem obliku kao izvršna agencija Ministarstva za zdravstvo i socijalnu skrb kada vlada preispita svoj odgovor na COVID-19.

Profesor Gabriel Scally, bivši regionalni direktor javnog zdravstva za jugozapad Engleske, rekao je kako se čini da ministri pokušavaju krivicu za neuspjehe u testiranju i nedostatak zaštitne opreme koji su pridonijeli visokoj stopi smrtnosti u Velikoj Britaniji prebaciti na druge.

Profesor John Ashton, bivši direktor za javno zdravstvo na sjeverozapadu, također je ocijenio da vlada pokušava za vlastiti neuspjeh okriviti PHE.

“Međutim, i u PHE-u smo imali politički neuspjeh, neuspjeha rukovodstva i tehničke propuste. PHE je napravio niz ozbiljnih pogrešaka tokom krize na svim ključnim područjima za koja je odgovoran: testiranju, pronalaženju kontakata, nabavci osobne zaštitne opreme te prikupljanju i razmjeni podataka”, smatra Ashton.

Glasnogovornik britanske vlade je na pitanje hoće li PHE biti ukinut naglasio potrebu da institucije postanu “sposobne nositi se s budućim izvanrednim situacijama”.

XS
SM
MD
LG