Dostupni linkovi

Novi rekordan broj dnevno zaraženih koronom u Velikoj Britaniji


Prolaznici nose zaštitne maske na stanici Kings Kros, tokom epidemije korona virusa u Londonu (arhivska fotografija: 12. jul 2021. godine)

Velika Britanija, suočena sa strelovitim skokom zaraza omikron sojem virusa, u petak je zabeležila više od 122.000 novozaraženih, što je novi rekord od početka pandemije.

Zemlja koja je jedna od najteže pogođenih pandemojom u Evropi, je zabeležila 137 umrlih od korona virusa u poslednja 24 časa, što dovodi ukupan broj umrlih u pandemiji do 147.857.

Takođe je zabeležena 1.171 hospitalizacija, što ukazuje na ubrzanje ovog jako praćenog pokazatelja, koji je do sada ostajao vrlo malo promenjen.

Za sada su Vels, Severna Irska i Škotska objavili jačanje restrikcija posle Božića.

U Engleskoj vlada Borisa Džonsona čeka i oslanja se na studije koje pokazuju da je rizik od hospitalizacije slabiji za omikron soj virusa u odnosu na do sada dominantni delta soj.

Vlasti strahuju da uprkos manjem riziku od težeg oblika bolesti broj slučajeva može da bude toliko visok da to dovede do nepremostivog pritiska na bolnički sistem.

Pozdravljajući ove studije kao zračak nade za Božić, direktorka britanske agencije za zdravstvenu bezbednost Dženi Haris objasnila je da vlasti pri donošenju odluka paze na uticaj epidemije na bolnice ali takođe i na društvo u celosti, odnosno na radnu snagu.

U Londonu je, prema procenama, jedna od 20 osoba imala COVID-19 pre nedelju dana. Brojni sektori su pogođeni punom snagom što dovodi do zatvaranja firmi i otkazivanja prevoznika.

XS
SM
MD
LG