Dostupni linkovi

Britanija sankcioniše vojne zvaničnike Belorusije


Sankcionisana su četiri visoka vojna zvaničnika i dva vojna preduzeća (ilustrativna fotografija)
Sankcionisana su četiri visoka vojna zvaničnika i dva vojna preduzeća (ilustrativna fotografija)

Beloruski vojni šefovi su među onima koji će biti meta u okviru prve tranše sankcija Velike Britanije protiv Minska zbog uloge koju on igra u ruskoj invaziji na Ukrajinu, javlja nemačka agencija DPA.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus izjavila je da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko administracija „aktivno pomaže i podržava rusku ilegalnu invaziju“ i da treba da bude naterana da oseti „posledice“.

Četiri visoka vojna zvaničnika i dva vojna preduzeća su odmah sankcionisana pod režimom sankcija Ujedinjenog Kraljevstva prema Rusiji, saopštila je Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (FCDO).

Imenovane osobe neće moći da putuju u Veliku Britaniju i sva sredstva sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu će im biti zamrznuta.

Odluka se odnosi na načelnika generalštaba Belorusije i prvog zamenika ministra odbrane, general-majora Viktora Guleviča, koji je odgovoran za rukovođenje beloruskim oružanim snagama.

Forin ofis je rekao da je beloruska vojska „podržala i omogućila rusku invaziju na Ukrajinu.“

Među sankcionisanima su general-major Andrej Burdiko, zamenik ministra odbrane za logistiku i načelnik logistike beloruskih oružanih snaga; zamenik ministra odbrane za naoružanje i načelnik za naoružanje beloruskih oružanih snaga general-major Sergej Simonenko i zamenik ministra odbrane, general-major Andrej Žuk.

Državna preduzeća JSC 558 Remont aviona i JSC Integral, vojni proizvođač poluprovodnika, takođe su na udaru sankcija, saopštio je Forin ofis.

JSC 558 obezbeđuje održavanje i servisiranje vojnih aviona u vazdušnoj bazi Baranoviči, iz koje su ruski avioni delovali u okviru invazije, navodi Forin ofis.

Ovaj potez je usledio nakon zasebnih sankcija protiv Rusije, uključujući sprečavanje određenih ruskih banaka da budu u mogućnosti da obavljaju plaćanja u funtama i imaju korespondentske bankarske odnose sa bankama stacioniranim u Britaniji.

To je urađeno kako bi se najveća ruska banka, Sberbank, isključila sa finansijskih tržišta Ujedinjenog Kraljevstva.

Takođe je doneta zabrana za niz izvoznih proizvoda koji su ključni za održavanje i razvoj ruskih vojnih i strateških interesa.

Sankcije se sprovode u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i drugim partnerima kako bi se kolektivno prekinuo veći deo ruskog uvoza visoke tehnologije, sa namerom ograničavanja budućih vojno-industrijskih i tehnoloških kapaciteta Rusije.

Nove sankcije Belorusiji ne isključuju one koje je Velika Britanija već uvela zvaničnom Minsku 2020. godine.

Više od 100 beloruskih pojedinaca i organizacija je ranije bilo na meti sankcija kao odgovor na izbore u Belorusiji, čije rezultate ne priznaje međunarodna zajednica, kao i zbog “kršenja ljudskih prava koje Lukašenkov režim nastavlja da čini“, saopštio je Forin ofis.

XS
SM
MD
LG