Dostupni linkovi

Velika akcija utjerivanja poreznog duga predizborna farsa?


Sjedište Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Banjaluka
Tužilaštvo BiH formiralo je tim tužilaca koji će provjeriti dugovanja za PDV za oko 1.970 pravnih osoba, čija imena je nedavno objavila Uprava za indirektno oporezivanje, a koji duguju oko 148 miliona eura. Među njima su javne kompanije, pa, čak, i preduzeća pojedinih ministara. Analitičari ne vjeruju kako je ovim zaživjela pravna država, niti da će biti uhapšeni oni koji porez ne plaćaju. Vjeruju da se radi o praznoj državnoj kasi i predizbornoj godini u kojoj bh. političari nastoje da pokažu kako se bore portiv organizovanog kriminala.

Bosna i Hercegovina je, vjerovatno, jedina zemlja u svijetu gdje povlaštene osobe, uglavnom političari i predstavnici vlasti, ne moraju plaćati porez.

To pokazuje spisak PDV dužnika kojeg je početkom godine objavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a prema kojem, primjerice, kompanije koje su pod direktnim ili indirektnim vlasništvom dopremijera i ministra poljoprivrede u Vladi Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića duguju oko 2,5 miliona eura.

Na osnovu istih pokazatelja, dugovanja osnivača preduzeća „NBI Ćurić Žepče“, aktuelnog ministra u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Ivice Ćurića, su oko tri miliona eura. Ova dugovanja, za naš radio, Ćurić demantuje:

„Ta firma o kojoj se govori nema prema državi nikakvih obaveza koje su trenutno dospjele", tvrdi Đurić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od 2006., kada je stupio na snagu Zakon o PDV-u, do danas, dug koji je ušao u prinudnu naplatu iznosi 430 miliona eura, a Uprava je uspjela naplatiti više od 60%. Ostatak je u fazi prinudne naplate.

No, apsurdno je kako su na vrhu ljestvice neplatiša javne kompanije, među njima Direkcija za robne rezerve Republike Srpske ili Federalna direkcija robnih rezervi, kao i Javno preduzeće Gradski saobraćaj Sarajevo.

„Više od 900 izvještaja je do danas proslijeđeno prema Tužilaštvu, između ostaloga sastavni dio tih izvještaja je veliki broj obveznika pravnih i fizičkih lica koji se sumnjiče da su izvršili povredu zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza - i po tom osnovu je budžet BiH oštećen za oko 160 miliona KM", navodi Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Bankrot vlasti i države

Dvije sedmice od objavljivanja podataka, bh. Tužilaštvo je formiralo tim tužilaca koji će raditi, kako kaže portparol Boris Grubešić, na provjerama o dugovanjima za PDV za oko 1.970 pravnih subjekata koji duguju 148 miliona eura:

Boris Grubešić
Boris Grubešić
„U okviru ovoga tima radit će tužitelji i stručno osoblje koje već ima iskustva sa procesuiranjem predmeta koji se odnose na porezne utaje i neplaćanje poreza. Ne možemo iz operativnih razloga govoriti o sastavu tog tima, ali upravo zbog opsega posla, glavni tužitelj je i naredio formiranje tima Tužiteljstva BiH. Od Uprave za indirektno oporezivanje zatražit ćemo detaljne informacije i izvještaje o neplaćenom porezu i pravnim i fizičkim osobama koje su dužnici", pojašnjava Grubešić.

Ono što važi za obične građane, kada je riječ o plaćanju poreza, očigledno ne važi za ovdašnju vlast, kaže ekonomistica Svetlana Cenić:

„To samo pokazuje zbog čega je tolika pomama da se dođe na bilo koju vlast - makar bio savjetnik drugoga savjetnika pomoćnika ministra, jer i taj ima nekakav uticaj i taj će se očešati o budžet ili izbjeći da plati obaveze. A pokušajte da uzmete hljeb iz radnje, pa ćete vidjeti šta vam se dešava. Taman kada bi padali mrtvi od gladi na ulici, doći će policija da vas hapsi. I druga stvar što se mnogo stvari radi mimo odluka koje bi trebale da budu jednake za sve. Neko je povlašten, neko nije, nekom dolaze inspekcije automatski, nekog inspekcija ne vidi ni za životnog vijeka", konstatuje Svetlana Cenić.

„Prvo imate ogromnu razliku između tretmana javnih preduzeća i poslodavaca koji su pod posebnom zaštitom, tipa Lijanović npr., i pojedinaca. Zastrašujuće je odista da je BiH izgubila toliko samo zbog odsustva elementarnog reda odgovornosti i kontrole – sad govorim o Tužilaštvu", smatra Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

U svijetu važi nepisano pravilo kako su samo plaćanje poreza i smrt neizbježne radnje.

No, u BiH to nije slučaj, jer da jeste, dugogodišnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević bi se odavno pozabavio time. Umjesto toga, protiv njega se vodi istraga zbog navoda da je i sam učestvovao u pronevjeri u iznosu od više desetina miliona eura. Nakon njegove smjene Uprava je objavila podatke, no mnogi vjeruju kako se ne radi o slučajnosti.

Analitičari sa jedne strane kažu da je riječ o tome da su državne kase prazne i u naplati vide jedini spas, dok drugi, pak, tvrde da je predizborna godina u kojoj političari nastoje da pokažu kako se bore portiv organizovanog kriminala.

„Tako da je to velikim dijelom jedna prevara – to će se pokazati, da taj nominalni dug neće biti ni približno naplaćen u tom iznosu, ali će se vlast pokazati kao uspješna. Možda će se čak pokušati napraviti nekakva čistka u svojim redovima, ali sve u svemu to govori o jednom potpunom bankrotu države i bankrotu ove vlasti - i jadnom položaju u kojem se ovaj narod nalazi s ovom vlašću", zaključuje ekonomista Aleksa Milojević.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG