Dostupni linkovi

Večernji list od srijede u štrajku


Snimak internetske stranice Večernjeg lista, 21. ožujak 2011.
Snimak internetske stranice Večernjeg lista, 21. ožujak 2011.
Od srijede u devet ujutro stotinu zaposlenih novinara u zagrebačkom “Večernjem listu” je u štrajku.

“Suspendirana su nam sva prava iz kolektivnog ugovora, i ako mi sada nismo u stanju izboriti se za naša prava u ‘Večernjem listu’, ja postavljam pitanje – kako ćemo mi biti sutra u stanju boriti se za tuđa prava?! Zato je bitno naglasiti da je ovo i borba za slobodu medija – ne samo u ‘Večernjaku’, nego općenito u hrvatskom novinarstvu, jer problemi koji postoje u ‘Večernjaku’ problemi su čitavog hrvatskog novinarstva”, kaže o motivima štrajka predsjednik Radničkog vijeća “Večernjaka” Marinko Jurasić.
Jurasić: Suspendirana su nam sva prava iz kolektivnog ugovora, i ako mi sada nismo u stanju izboriti se za naša prava u ‘Večernjem listu’, ja postavljam pitanje – kako ćemo mi biti sutra u stanju boriti se za tuđa prava?

On je apelirao na čitatelje da od četvrtka nadalje ne kupuju “Večernji list”, jer će ga raditi – štrajkolomci. Kolektivni ugovor u “Jutarnjem listu” je zamrznut, u “Glasu Istre” trebao je štrajk i jednogodišnja sudska borba da ga vlasnik počne primjenivati.

Svugdje se ide na smanjenje plaća, smanjenje prava, smanjenje broja zaposlenih i povećanje broja novinara u ugovornom odnosu koje ne štiti Zakon o radu, i koje će austrijski vlasnik od sutra koristiti kao štrajkolomce, jer se oni u strahu od prekida ugovora neće pridružiti štrajku.

“Večernjakovci” su tim povodom uputili i otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor upozoravajući da je posrijedi tipičan oblik sive ekonomije i da politika i vlasnici medija već godinama trguju na račun novinara.

Priča o medijskoj sceni

“Vlast, krupni kapital i vlasnici najviše se boje našeg izlaska u javnost i naše solidarnosti,” kazala je predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva u “Večernjem listu” Božena Matijević.

“Ja mogu čak ovdje i poimence navesti: ključa na Hrvatskoj radio-televiziji, tamo nezadovoljstvo dolazi do usijanja.U problemima je Slobodna Dalmacija, koliko čujemo, problem imaju i kolege u Europapressholdingu, Novom listu, Glasu Istre... Pa evo, dragi kolege, pozivamo vas u petak da nam se pridružite u javnom prosvjedu, pa da u petak ne bude priča samo o ‘Večenjem listu’, nego o stanju u svim medijima", pozvala je Matijević.
Božena Matijević, foto: Enis Zebić

Novinarima je podijeljen i dopis Svjetske i Europske novinarske federacije u kojem se oštro osuđuje politika dvostrukih standarda austrijskog vlasnika Styrie koji u tranzicijskoj Hrvatskoj ukida kolektivni ugovor, dok mu to u Austriji nikada ne bi palo na pamet.

A da postoji visoka razina solidarnosti između vlasnika i upravljača medija, pokazalo se i u činjenici da nijedna nacionalna televizija, pa ni javni HRT, nije popratila presicu “Večernjakovaca”, niti itko od novinara “Jutarnjeg lista”, koji je također u vlasništvu stranaca.

“Dakle, radi se o jednoj strašnoj blokadi! Ja sam znao da ovdje neće biti novinara ‘Jutarnjeg lista’. ‘Jutarnji’ i ‘Večernji’ su kakti veliki konkurenti a zapravo su to dvije sestrinske tvrtke koje i jedni i drugi nastoje što više umanjiti prava svojih zaposlenika. U tom kontekstu treba gledati i to što nije došla Hrvatska televizija. Jako dobro se osluškuje što vlast misli. Dok ćemo mi recimo na prijem kod Jadranke Kosor čekati mjesecima, naš glavni urednik je navodno već bio tamo”, kaže Sindikalni povjerenik u “Večernjem” Anton Filić.

“Priča o ‘Večernjem listu’ priča je o hrvatskoj medijskoj sceni, jer su poslodavci među sobom mnogo solidarniji od novinara i ostalih medijskih djelatnika, i redovito dogovaraju i koordiniraju poteze,” zaključuje u izjavi za RSE predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić i dodaje:

“Pa ako u zadnjih 15 godina nismo shvatili da nam je potrebno zajedništvo, i da će nas – bez obzira gdje radili – na kraju dostići ista sudbina, vrijeme je možda da to danas shvatimo.”
XS
SM
MD
LG