Dostupni linkovi

Veber: Politika Nemačke prema Balkanu neće se menjati


Bodo Veber
Bodo Veber
Politički analitičar iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber kaže za RSE da su rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj, koji su održani u nedelju, pokazali generalno raspoloženje građana Nemačke koje se moglo isčitati i u istraživanjima javnog mnjenja:

“Oko 74 posto građana misli da je ekonomski dobro, pre četiri godine to je reklo samo 19 posto. Na drugoj strani, građani su bili nezadovoljni koalicijom i sasvim je logična pobeda kancelarke kao ličnosti i ispadanje liberala iz parlamenta”


RSE: Koliko će ovaj rezultat dati vetar u leđa Angeli Merkel, kad je u pitanju unutrašnja i spoljna politika?

Veber: Treba sačekati da se vidi kako će se ovaj rezultat pretvoriti u koalicijsku opciju. Ako uđu Zeleni u koaliciju, što je manje verovatno, ili ako dođe do velike koalicije sa socijaldemokratama, Angela Merkel će voditi glavnu reč i na unutrašnjem i na spoljnom planu. Vrlo je teško prognozirati kakva će biti politika Angele Merkel u novom mandatu, jer se pokazalo u prošlom mandatu da je uglavnom vodila pragmatičnu politiku, više je upravljala krizom nego što je implementirala neke političke vizije i strategije. To se odnosi i na budući odnos prema dužničkoj krizi unutar EU koja uopšte nije bila prisutna kao tema kod glavnih stranaka u kampanji. Tu smo ostali uskraćeni za najavu buduće politike. To ćemo morati čekati.

RSE: Ona sinoć nije želela da govori o novim koalicijama rekavši da je još uvek rano za to i da ćeka kompletne rezultate. Da li se na osnovu preliminarnih rezultata može imati nagoveštaj u kom pravcu će to ići?

Veber: Ja sam već rekao da manje očekujem da će doći do koalicije CDU sa Zelenima, iz razloga što su imali jako loš rezultat, tako da je malo verovatna ta kombinacija. S druge strane, CDU / CSU tako ne bi imali većinu u drugom domu, Domu pokrajina. Očekujem da će doći do velike koalicije, ali pošto je protivkandidat Angele Merkel, Per Štajnbrik rekao da neće učestvovati u toj koaliciji, verovatno ćemo čekati nekoliko nedelja dok se oni dogovore.

RSE: Šta Srbija može da očekuje? Znamo da je stav Angele Merkel i njene partije bio poprilično tvrd kad su u pitanju zahtevo oko evrointegracije Srbije i normalizacije odnosa sa Kosovom.

Veber: Mislim da se i bez saznanja koja će koalicija doći na vlast, može proceniti da se ništa neće menjati u politici prema Balkanu, posebno u politici prema Srbiji, iz razloga što je u zadnjem mandatu glavnu reč oko vanjske politike kao nikad u nemačkoj istoriji, vodio kabinet kancelarke a ne Ministarstvo spoljnih poslova. Očekujem da će se ta politika nastaviti.
XS
SM
MD
LG