Dostupni linkovi

Vazduh u Nišu ekstremno zagađen


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Niš je u utorak uveče bio grad sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji i koncentracijom štetnih materija sedam puta višom od dozvoljenih vrednosti, a stanje ni u ostalim gradovima u kojima se meri prisustvo PM čestica nije bilo mnogo bolje.

Prema merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija PM 10 čestica u vazduhu u Nišu sinoć u 20 časova iznosila je 367 mikrograma po metru kubnom.

To je istovremeno i najveća izmerena koncentracija štetnih PM čestica od 2011. godine, od kada se u Nišu kontroliše njihovo prisustvo, pošto je ranije izmereni maksimum bio 257 mikrograma po metru kubnom.

U 19 časova u Beogradu je koncentracija tih čestica bila 212 mikrograma, u Valjevu 186, Novom Sadu 117, Obrenovcu 141 , Kosjeriću 102, Subotici 134 i Pančevu 146.

Koncentracija PM10 čestica u Nišu i tokom prošle zime često je premašivala 200 mikrograma po metru kubnom, a slične vrednosti beležene su još jedino u Valjevu.

Prema podacima gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine individualnim ložištima zagreva se 50 odsto domaćinstava, 30 odsto stanovništva u Nišu je priključeno na gradsku toplanu, jedan odsto na gas, dok ostali za grejanje koriste električnu energiju i druge vidove grejanja. Veliki broj ustanova u Nišu za grejanje još koristi lož ulje, mazut i ugalj, a to su energenti koji predstavljaju jako velike zagađivače.

XS
SM
MD
LG