Dostupni linkovi

Papa pozvao na obnovu mira na Bliskom istoku


Papa Benedikt VI
Papa Benedikt XVI u subotu se u božićnoj poruci založio za obnovu mira na Bliskom istoku i pozvao katolike u Iraku i Kini da se odupru progonu.

U tradicionalnoj poruci Urbi et orbi (Gradu i svijetu), Papa je istakao da je božićna poruka mira i nade uvijek nova, iznenađujuća i smjela, i da treba da podstakne svakoga u mirnoj borbi za pravdu.

Govoreći s centralnog balkona Bazilike svetog Petra hiljadama vjernika koji su se okupili po hladnom i kišovitom vremenu, Papa je pročitao božićnu poruku na 65 jezika, uključujući one u nemirnim područjima u svijetu.

"Neka svjetlost Božića zasvijetli dalje, obnovljena u Zemlji gdje je Isus rođen i podstakne Izraelce i Palestince da teže pravednoj i mirnoj koegzistenciji"
, rekao je Papa, prenosi Reuters.

On je izrazio nadu da će Božić donijeti utjehu hrišćanima u Iraku i na cijelom Bliskom Istoku, gdje Vatikan strahuje da napadi ekstremista, poput onog na crkvu u Bagdadu u oktobru kada su poginule 52 osobe, podstiču egzodus hrišćana u regiji.

Kritike Pekinga


Papa je u poruci direktno kritikovao Kinu, gdje su nedavno katolici lojalni Papi bili prisiljeni da prisustvuju događajima u organizaciji crkve koju država podržava, a koja ne priznaje njegov autoritet.

Papa Benedikt XVI se pomolio da Božić "ojača duh vjere, strpljenja i hrabrosti za vjerne crkvi u Kini" i osudio "ograničenja nametnuta njihovoj slobodi vjere i savjesti".

Papa je pozvao Boga da "podari istrajnost svim hrišćanskim zajednicama koje podnose diskriminaciju i progone i podstakne političke i vjerske lidere da budu posvećeni poštovanju vjerskih sloboda svih".

Policija u Vatikanu i Rimu bila je stavljena u veliki stepen pripravnosti dva dana nakon što su paketi bombe poslati u čileansku i švicarsku ambasadu.

Odgovornost za napade, koji su se dogodili u četvrtak, a u kojima su povrijeđene dvije osobe, preuzeli su anarhisti.
XS
SM
MD
LG