Dostupni linkovi

Vatikan obustavio istragu protiv kanadskog kardinala za seksualno zlostavljanje


Bivši kanadski kardinal Mark Ueje (Marc Ouellet)

Vatikan je saopštio u četvrtak, 17. avgusta, da je preliminarna crkvena istraga o optužbi za seksualno zlostavljanje jedne Kanađanke protiv kardinala Marka Uejea utvrdila da slučaj ne zahteva dalju istragu.

Portparol Vatikana Mateo Bruni je reagovao na ovonedeljne izveštaje da je Ueje jedna od nekoliko osoba imenovanih u grupnoj tužbi protiv nadbiskupije Kvebeka koja je optužila nekoliko sveštenika za seksualno zlostavljanje ili napad.

Ueje (78) je bio na čelu nadbiskupije u Kvebeku od 2002. do 2010. godine, kada je postao prefekt kongregacije za biskupe. Na toj funkciji on nadzire sve istrage Katoličke crkve o navodima o nedoličnom seksualnom ponašanju u koje su umešani odrasli i biskupi ili kardinali.

Bruni potvrdio je da je Vatikan primio optužbe protiv Uejea i da ih je istražio jezuitski teolog, velečasni Žak Serve. On je utvrdio da nema osnova da se nastavi kanonska istraga ili suđenje, rekao je Bruni.

Serve je izjavio da je do zaključka došao nakon što je pročitao pisane navode žene, identifikovane kao "F", i s njom razgovarao putem video linka, zajedno sa prisutnim članom odbora dijeceze.

"Ta osoba nije iznela optužbu koja bi mogla da pruži materijal za istragu", rekao je Serve, navodi se u saopštenju Vatikana.

Stoga je papa Franja "izjavio da nema dovoljno elemenata da se otvori kanonska istraga za seksualnu agresiju kardinala Uejea protiv F", navodi se u Brunijevom saopštenju.

Kanadska štampa i drugi mediji navode da je žena optužila Uejea za nekoliko incidenata neželjenog dodirivanja na događaju u Kvebeku 2010. godine.

Katolička crkva ima sofisticirane procedure za istragu i sankcionisanje sveštenika optuženih za seksualno zlostavljanje maloletnika, ali retko preduzima kaznene mere protiv optuženih za seksualno zlostavljanje odraslih.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG