Dostupni linkovi

Vaterpolo heroji iz zemlje sa tri bazena


Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
Crnogorski vateropolisti su srebrnom medaljom na prvenstvu Evrope u Ajndhovenu ponovo obradovali naciju Nakon zlata u Malagi nova medalja došla je kao potvrda da su crnogorske 'Ajkule' jedna od najboljih svjetskih vateropolo selekcija koja bi na Olimpijadi u Londonu mogla i do najsjajnijeg odličja.

No, u sjenci slavlja kao opomena onima koji bi trebalo o tome dobro da razmisle stoji činjenica da Crna Gora ima svega tri zatvorena bazena u funkciji a da je gradonačelnik Podgorice još prije četiri godine obećao gradnju novih. Sve je, međutim, ostalo samo na obećanjima…

Vaterpolisti su Crnoj Gori donijeli mnogo radosti još od Malage 2008. kada su osvojili zlatnu medalju, zatim su godinu kasnije osvojili prvo mjesto na turniru Svjetske lige koji je održan u Podgorici, da bi nisku trofeja za sada zaključili srebrom sa Evropskog prvenstva u Ajndhovenu.

Za jednu malu zemlju kao što je Crna Gora to je po mnogima zapanjujući rezultat.

"Pa, ja ne znam da li smo svi mi uopšte svjesni svih tih fantastičnih uspjeha. Iz tako male zemlje sa 600.000 stanovnika mi smo u Malagi 2008. godine osvojili zlatnu medalju, sada su vateropolisti donijeli kući srebrnu medalju zlatnog sjaja. Nakon fantastičnih 8 utakmica u 14 dana, sa bezbroj problema", kaže bivši vaterpolo reprezentativac i sadašnji predsjednik Opštine Kotor Andrija Popović.

Uspjesi vaterpolista graniče se sa nevjerovatnim budući da je Crna Gora mala zemlja sa nerazvijenom infrastrukturom za razvoj tog sporta.

"Vaterpolo je tu čak jedan drastičan primjer jer ne možemo da govorimo o Crnoj Gori nego bukvalno o dva grada – Kotoru i Herceg Novom. Budva ima klub i bazen ali nema tako dugu i bogatu tradiciju kao ova dva grada. Imamo činjenicu pri tom da bazen u Herceg Novom već preko 20 dana nije u upotrebi, vaterpolisti Jadrana ne mogu da treniraju jer krov prokišnjava. Nije ni bazen u Kotoru u idealnom stanju. Dakle, nakon svega toga zaista je riječ o pravom podvigu", naglašava urednik sporta na Televiziji Vijesti Aleksandar Radović.

Mugošina prazna obećanja


Problem male baze za vateropolo trebalo bi da zabrine i prene sve u Crnoj Gori da obezbijede da se vaterpolo počne razvijati i u ostalim gradovima Crne Gore, prvenstveno u Podgorici.

Bez novih zatvorenih bazena, upozorava Andrija Popović, crnogorski vateropolo u budućnosti neće moći da postiže rezultate kao što to čini sada.

"Nekada je Podgorica imala zatvoreni bazen. Ja sam kao igrač Primorca 1982., '83. i '84. godine, do otvaranja bazena u Kotoru igrao u Podgorici prvenstvene mečeve. Danas, 30 godina kasnije, Podgorica, glavni grad, nema zatvoreni bazen. Bilo je obećanja da će se nešto uraditi..", kaže Popović.

Miomir Mugoša
Miomir Mugoša
Bilo je obećanja a najglasniji u tome bio je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša koji je na krilima euforije nakon osvajanja zlata u Malagi 2008. godine obećao da će u Podgorici izgraditi pet novih bazena. Mugoša više ne pominje nove bazene, a o tome nije pričao ni u nedjelju na koktelu za vaterpoliste koji je upriličio premijer Igor Lukšić.

To nije promaklo odborniku SNP-a Podgorici Aleksi Bečiću.

"Da se malo i našalimo pa da kažem da ostaje dilema da li su možda vaterpolisti vicešampiona Evrope tražili da prvi trening u predstojećim pripremamam za odlazak na Olimpijske igre u Londonu odrade možda u onom zatvorenom bazenu koji im je gradonačelnik onako pompezno obećao 2008. godine. Na žalost, prvi čovjek Podgorice je poznat po velikim, pompeznim obećanjima ali mu realizacija i ispunjenje datih obećanja nije jača strana", kaže Bečić.

Srebrni vaterpolisti Crne Gore su u nedjelju uveče nešto prije ponoći stigli na Stadion malih sportova u Podgorici gdje su ih čekali navijači koji su priredili pravi spektakl.

Pozdravljali su vaterpoliste i članove stručnog štaba, a Boris Zloković, koji je propustio finale sa Srbijom zbog povrede, poručio je "Sada nam je cilj zlato na Olimpijskim igrama u Londonu“, čime je izazvao erupciju oduševljenja.
XS
SM
MD
LG