Dostupni linkovi

'Vašingtonac' prošao Sarajevom na Dan nezavisnosti SAD


Američki ambasador sa suprugom u vožnji 'Vašingtoncem'.
Povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država sarajevskim tramvajskim prugama provozao je čuveni “Vašingtonac”. To je bio prvi tramvaj koji je 1960. godine došao u Sarajevo. Tramvaj bez zgloba, sa zelenim tapaciranim sjedištima. udobniji je od tramvaja sadašnjice.

„Vašingtonac“ ili Presidents' Conference Committee - streetcar ime je prvog normalnotračnog tramvaja koji je u Sarajevu saobraćao od 1960. godine do kraja sedamdesetih. U to vrijeme Avdo Vatrić je bio srednjoškolac.

„Išao sam u Elektrotehničku školu i vozili smo se u ovim tramvajima. Bilo nam je drago kao djeci. Bili su udobni, imali su nazad sećije i tu smo najviše voljeli da idemo i preko sećije, jer zadnji prozor se mogao otvarati, tako da smo se provlačili kroz te prozore. Nestašluke one dječiji pravili“, sjeća se Avdo Vatrić.

Ponovni ulazak i vožnja takozvanim “Vašingtoncem” podsjetili su Avdu na mladost:

„Kad vidim ’Vašingtonac’ danas vrati me u vrijeme mladosti moje. Svi smo emotivno vezani, mislimo da je tad bilo najljepše vrijeme, a ustvari to je sve žal za mladošću.“

„Vašingtonac“ je jedino još u Sarajevu u ispravnosti. U Sjedinjenim Američkim Državama izložen je u muzeju. Prva vožnja čuvenim tramvajem bila je i za ambasadora SAD-a u BiH Patricka Moona.

“Imao sam priliku vidjeti fotografije u vrijeme kada je ovaj tramvaj saobraćao u Vašingtonu. Zanimljivo je da su negdje 50 -tih godina vlasti Vašingtona odlučile izbaciti iz prometa ove tramvaje, a sada ponovo razmišljaju o tome da ih uvedu”, kaže ambasador.

Vozač „Vašingtonca“ Hamdija Huremović kaže kako se ovaj tramvaj ne razlikuje mnogo od sadašnjih. Hamdija kaže kako su za „Vašingtonca“ čuli mnogi Amerikanci i da prilikom posjete BiH traže da se provozaju u jedinom ispravnom tramvaju proizvedenom 1936. godine u SAD-u:

„Skoro smo imali svatove, vozili ih. Amerikanac oženio Švajcarkinju. Tramvaj je bio pun tih svatova - i vozili smo krug.“

Nakon sat vremena vožnje „Vašingtonac“ je vraćen u garažu Grasa, a povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država u prometu će tokom jula biti tramvaj oslikan motivima američke zastave.

(FOTOGALERIJA: 'Vašingtonac' ponovo vozio)

XS
SM
MD
LG