Dostupni linkovi

Pokrenut žalbeni postupak zbog neizručenja Vasiljkovića


Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković
Australijsko tužilaštvo, koje zastupa Hrvatsku, pokrenulo je postupak žalbe na odluku Vrhovnog suda te zemlje o neizručenju Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, bivšeg komandanta specijalnih snaga takozvane Republike Srpske Krajine, optuženog za ratni zločin u Hrvatskoj. Australijski Vrhovni sud takvu presudu doneo je uz obrazloženje da Vasiljković u Hrvatskoj ne bi imao pravično suđenje.

Portparol australijskog ministra unutrašnjih poslova Brendan Okonor (Brendan O’Connor), kako prenosi agencija Rojters, rekao je da je zahtev podnet u ime hrvatske Vlade.

"Australijska vlada ozbiljno shvata međunarodnu saradnju u borbi protiv kriminala i optužbe za ratne zločine i stalo joj je da obezbedi da Australija ne postane utočište za navodne kriminalce", rekao je Okonor.

Vasiljković, alias Kapetan Dragan, koji je i australijski državljanin i koji je u toj zemlji živeo pod imenom Daniel Sneden, pušten je nedavno iz troipogodišnjeg pritvora jer na odluku Vrhovnog suda nije bilo prigovora u roku koji je istekao prošlog petka.

Australijska policija uhapsila je Vasiljkovića u januaru 2006. godine, na osnovu hrvatskog zahteva za izručenje. Hrvatsko pravosuđe ga tereti za ratni zločin nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992. godine, kao i za učestvovanje u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993. godine.

Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa u četvrtak je saopšteno da su prikupljeni dodatni argumenti protiv odluke najvišeg australijskog suda o neizručenju Vasiljkovića Hrvatskoj. Dokumentacija je 13. septembra dostavljena australijskom tužilaštvu koje je Vrhovnom sudu uložilo zahtev za dozvolu ulaganja žalbe. Ako najviša sudska instanca odobri taj zahtev, tada će moći da bude uložena žalba protiv odluke o neizručenju Vasiljkovića Hrvatskoj.


Sud može i ne mora prihvatiti zahtev za žalbu


Ivan Šimonović, Foto: Enis Zebić
Ministar pravosuđa u Vladi Hrvatske Ivan Šimonović za Radio Slobodna Evropa kaže da su australijski niži sudovi presuđivali u korist izručenja Vasiljkovića Hrvatskoj, a da je jedina presuda koja je išla u suprotnom smeru bila odluka Vrhovnog suda Australije. Šimonović podseća da australijski Vrhovni sud može, ali ne mora, prihvatiti zahtev za ulaganje žalbe.

„Ako žalba bude dopuštena, onda će se australijsko državno odvjetništvo žaliti i nastaviti zahtjevom da se izručenje provede. Što se tiče odnosa između Hrvatske i državnog odjetništva Australije, mi smo u stalnom kontaktu i državnom odvjetništvu Australije smo dostavljali argumente i dokumente radi kojih smo smatrali da se treba žaliti. Drago nam je da je tamošnje državno odvjetništvo prihvatilo te argumente i dokumente i da je nastavilo sa žalbenim postupkom.“

Hrvatski ministar pravosuđa kaže da je optimista u pogledu ishoda ovog postupka.

„Mi mislimo da će se Vrhovni sud Australije odlučiti razmatrati žalbu, zato što smatramo da i sadržajem, argumentacijom, odnosno društvenim interesom žalba udovoljava tim kriterijumima. Društveni interes je jasan, pitanje nekažnjivosti ratnih zločina je prioritet za sve države.“


Štrbac: Očekujemo istu odluku uprkos žalbi


I na suprotnoj strani iskazuju optimizam. Dragan Vasiljković je australijskim medijima izjavio da je uveren da će i poslednji zahtev za njegovo izručenje biti odbijen, a Savo Štrbac, koji je bio svedok odbrane na njegovom suđenju, optimizam zasniva i na novom hrvatskom zakonu o krivičnom postupku, usvojenom u decembru prošle godine.

„Odredbe toga zakona koje se odnose na ponavljanje postupka u odsutnostima osuđenih su ublaženje, pa je danas važeće pravilo u hrvatskom Zakonu o krivičnom postupku da svi koji su osuđeni u odsutnosti mogu da zatraže ponavljanje postupka sa mesta gde se nalaze, iz zemlje gde se trenutno nalaze bez izručenja, bez dolaska u Hrvatsku što je pre toga bilo nemoguće. Kapetan Dragan nema presudu, on je još u fazi istrage. Ali ako to dozvoljavaju onima koji su osuđeni, onda i ovi koji su u fazi istrage kao kapetan Dragan, se može još lakše rešiti. Zato očekujem da će Savezni sud, a radi se ostom sudu samo u proširenom sastavu, potvrditi ovu odluku svojih kolega.“
XS
SM
MD
LG