Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska traži objašnjenje od Australije


Dragan Vasiljković
Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa priopćilo je jutros kako je zbog Ministarstvu nepoznatih razloga Državno odvjetništvo Australija odlučilo ne koristiti hrvatske argumente i ne uložiti žalbu na odluku o puštanju iz pritvora Dragana Vasiljkovića, nekadašnjeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojba.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske zatražilo je od Državnog odvjetništva Australije obrazloženje zbog čega nije uložilo žalbu, ističe u priopćenju glasnogovornica Ministarstva pravosuđa RH Vesna Dovranić.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa navodi kako je "Savezni sud Novi Južni Wales odlučio u srijedu 2. rujna, da Dragana Vasiljkovića ne treba izručiti Hrvatskoj, te da ga treba pustiti iz pritvora.

Kao rok za žalbu za puštanje iz pritvora odredio je petak, 4. rujna, u 15 sati.

Rok za žalbu na odluku o izručenju je 15 dana. Žalbe može uložiti samo Državno odvjetništvo Australije koje prema australskim propisima zastupa Hrvatsku u postupku izručenja", ističe Ministarstvo pravosuđa RH.

Takođe navodi kako je "međuresorska radna skupina za prikupljanje argumenata za žalbe i njihovo prosljeđivanje Državnom odvjetništvu Australije osnovana odmah u srijedu, 2. rujna, istoga dana kada je australski sud donio spomenute odluke.

Ministarstvo pravosuđa RH proslijedilo je već sljedeći dan, u četvrtak, 3. rujna, hrvatske argumente zašto Vasiljkovića ne treba pustiti iz pritvora te pismo ministra Ivana Šimonovića državnom odvjetniku Australije, u kojem ga upozorava na mogućnost Vasiljkovićevog bijega".

No, naglašava se u priopćenju, "iz Ministarstvu pravosuđa RH nepoznatih razloga, Državno odvjetništvo Australija odlučilo je ne koristiti hrvatske argumente i ne uložiti žalbu na odluku o Vasiljevićevom puštanju iz pritvora, pa je Vasiljević pušten iz pritvora u petak, 4. rujna.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske zatražilo je od Državnog odvjetništva Australije obrazloženje zbog čega nije uložilo žalbu.

Ministarstvo pravosuđa RH u petak, 4. rujna, također je dostavilo i prve dodatne argumente i dokumente za žalbu na odluku o Vasiljkovićevom neizručenju.

Australsko državno odvjetništvo najavilo je da ovu žalbu namjerava uložiti Vrhovnom sudu Australije, pa će radna skupina i Ministarstvo pravosuđa nastaviti dostavljati argumente i dokumente u nadi da će ih Državno odvjetništvo Australije koristiti u žalbi na odluku o izručenju.

U izradbi pravnog obrazloženja žalbe na odluku o neizručenju Dragana Vasiljkovića, uz hrvatske stručnjake, sudjeluje i profesor Mirjan Damaška s Pravnog fakulteta u Yaleu, navodi glasnogovornica Ministarstva pravosuđa RH.

Dragan Vasiljković (54), bivši zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi, poznat kao "kapetan Dragan" jučer je oslobođen iz pritvora u Sydneyu, nakon što je australski sud u srijedu prihvatio njegovu žalbu i donio odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj.

Vasiljković je uhićen u Sydneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 2006. na temelju međunarodne tjeralice, koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazio u pritvoru. Vasiljković je rođen u Srbiji, a kao dijete se s roditeljima preselio u Australiju, odakle se 1991. vratio u Srbiju, te potom kao zapovjednik srpskih paravojnih postrojba sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku tijekom Domovinskog rata. Ima dvojno srbijansko i australsko državljanstvo.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu srpskih paravojnih postrojba, odnosno kao zapovjednik nekadašnjeg Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", na okupiranom području Hrvatske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Pročitajte i ovo: Hrvatska ne odustaje od izručenja
XS
SM
MD
LG