Dostupni linkovi

Varnice zbog finansiranja Cetinja


Odbor za politički sistem je razmatrao Zakon o prijestonici kojim se predviđa finansiranje Cetinja i to u cilju očuvanja i unapređenja duhovnih, kulturnih istorijskih i naučnih vrijednosti. Međutim, tokom sjednice je došlo do varnica među poslanicima upravo zbog nepreciznosti šta će sve biti finansirano na Cetinju.

Članovi odbora za politički sistem su se u načelu složili sa predlogom zakona o prijestonici, međutim, poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunović je izrazio bojazan da bi se novac iz Fonda za zaštitu i unapređenje kulturnih i duhovnih vrijednosti Cetinja mogao zloupotrijebiti, kako je rekao tako što bi se finansirala Crnogorska pravoslavna crkva koju Radunović naziva nevladinom organizacijom.

"Ne bih volio da taj novac završi za gradnju nekih objekata koji bi se gradili na Cetinju za političek svrhe i promociju gradonačelnika koji je položio kamen temeljac za izgradnju objekta pseudo religijske organizacije", naveo je Radunović.

Na to je reagovao Zoran Vukčević iz Demokratske partije socijalista:

"Ja vas molim da ne vrijeđate moju nacionalnu pripadnost", protestovao je Vukčević.

"Ko vas vrijeđa? Ja vam pričam o Crkvi i o NVO, a Vi ako imate drugo tumačenje Vi upišite bogosloviju pa to objasnite ljudima", odgovorio je Radunović.

"Vi se upišite prvo u državu Crnu Goru", poručio je Vukčević poslaniku NOVE.

Do kraja nije precizirano koji će se sve projekti finansirati iz Fonda, ali se u raspravu uključila i Azra Jasavić iz Pozitivne koja je odagnala Radunovićeve sumnje tvrdnjom da se DPS ponovo približila Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da zato Crnogorska pravoslavna crkva sigurno neće biti fiansirana.

"Kolega Radunović nema razloga za bojazan jer DPS upravo sada završava svoj puni krug jer je 90 tih godina krenula sa SPC i prvim čovjekom te crkve sa pričom koja je svima dobro poznta i koja je raselila i unesrećila mnoge iz Crne Gore. Imamo evo ponovo zbližavanje tih odnosa i očekujemo da će Crnogorska pravoslavna crkva ponovo biti diskriminisana i novac sigurno neće biti usmjeren za ostvarivanje elementarnih prava svih građana Crne Gore", rekla je Azra Jasavić.

I Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije je najavila otvaranje rasprave o statusu Crnogorske pravoslavne crkve:

"To pitanje će doći na dnevni red a ja lično smatram da neće biti potrebe da se izdvajaju bilo kakav sredstva za Crnogorsku pravoslavnu crkvu jer CPC u Crnoj Gori postoji samo što je njena imovina uzurpirana. To pravno i istorijsko pitanje ćemo rješavati na nekom od narednih sjednica", rekla je Vuksanović.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG