Dostupni linkovi

Svjedok: Varijanta A i B – kukavičje jaje ubačeno SDS-u


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću okončano je dvodnevno svjedočenje njegovog nekadašnjeg stranačkog kolege Radomira Neškovića, bivšeg potpredsjednika Izvršnog odbora Srpske demokratske stranke, SDS-a u sporno vrijeme, prvoj polovici devedesetih godina.

Nakon što je Nešković dao iskaz tužiteljstvu o funkcioniranju stranke u predratno i ratno vrijeme te o protjerivanju nesrpskog stanovništva s Grbavice gdje je boravio prvu godinu rata, optuženi Karadžić je pokušao osporiti njegove zaključke – da se zločini nisu htjeli spriječiti te procesuirati – što je primoralo nesrpsko stanovništvo na odlazak.

Za vrijeme rata pravda je bila „spora, ali dostižna“, izjavio je Karadžić ustvrdivši kako su organi reda radili i na sarajevskoj Grbavici.

No prikazani primjer procesuiranja u kojem je osumnjičenik za ubojstvo uhićen dan nakon izvršenja djela, za svjedoka Neškovića dokazao je samo da su se ubojice Bošnjaka i bosanskih Hrvata mogli odmah spriječiti i kazniti – samo da se htjelo.

Između ostalih i zloglasnog Veselina Vlahovića Batka kojem se trenutno sudi u Bosni i Hercegovini zbog brojnih zločina na Grbavici.

„Oprostite, imalo smo malo prije primjer gdje je čovjek uhićen odmah sutradan, nakon izvršenog kaznenog djela – i osuđen. A Batko je mjesecima činio nedjela. Njega su organi policije mogli uhititi kad su god htjeli. Mislim na vojnu policiju, oni su imali silu da to učine“, objasnio je Karadžiću svoj stav svjedok.



Kao dužnosnik SDS-a i član Kriznog štaba Nešković je i sam zatražio od vojnih vlasti da se Batka uhiti i odvede s Grbavice. No to nije učinjeno nego je spomenuti nastavio terorizirati civilno stanovništvo mjesecima.

Nelegalna mjera

Zbog toga je svjedok izjavio Karadžiću kako je zaključio - da je Batka štitio netko s vrha.

„Jeste li ga vi štitili, netko iz vlasti?“, upitao je na to Karadžić svjedoka.

„Iz Kriznog štaba ne, niti smo imali kontakt s njim. Ali je li ga štitio netko iz organa sigurnosti ili nekih drugih organa, ne znam. Moguće“, objasnio je svjedok svoje pretpostavke.



Karadžić je prilikom unakrsnog ispitivanja Neškovića, kao jednog od viših članova SDS-a u vrijeme rata, ispitivao i o dokumentu pod nazivom Varijanta A i B.

Dokument je i prema potvrdi Neškovića predstavljen na stranačkom sastanku potkraj 1991.godine, a koji prema haškom tužiteljstvu pokazuje - namjeru etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva, budući da se u njemu spominje preseljenje i uspostava srpske vlasti u brojnim bosansko-hercegovačkim općinama. Karadžić je ponovio kako on taj dokument nije sastavio već umirovljeni oficiri JNA te da on ne predstavlja etničko čišćenje već obrambeni plan u slučaju napada drugih zajednica na srpsku.

"Je li ovo ofenzivna ili obrambena mjera koja je predviđena?", upitao je Karadžić svjedoka o spomenutom dokumentu.

„Ma ne znam kakva je mjera. Ali je nelegalna što se tiče subjekta koji ju predviđa. Ako je netko trebao propisati ove mjere onda je to trebao Ministarski savjet ili Skupština srpskog naroda. A ne neka grupa“, izjavio je svjedok odbijajući tezu Karadžića da se u Varijanti A i B radilo o pripremi za obranu.



Svjedok Nešković je zaključio kako je Varijanta A i B bilo kukavičje jaje za SDS, budući da je stranka iskorištena za ciljeve drugih, kojima je plan bio očuvanje Jugoslavije, dok je srpsko pitanje stavljeno u drugi plan.

Nakon stranačkog insajdera, o funkcioniranju SDS-a u ratno i predratno vrijeme – sa svjedočenjem je nastavio, Patrick Treanor, politički stručnjak tužiteljstva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG