Dostupni linkovi

Evropski komesar za proširenje čestitao Vučeviću izbor za premijera Srbije


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi tokom posete Beogradu, 6. februara 2020.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi tokom posete Beogradu, 6. februara 2020.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi čestitao je u petak predsedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću na izboru na tu funkciju i naveo da se raduje saradnji na u evrointegracijama Srbije.

"Čestitam premijeru Milošu Vučeviću i njegovoj novoj Vladi. Radujemo se saradnji sa vama na pristupanju Srbije Evropskoj uniji", napisao je Varhelyi na društvenoj mreži X.

Vučević se evropskom komesaru zahvalio na čestitkama i dodao da je pred njima mnogo posla da ostvare zajedničke ciljeve, kao i da će Varhelyijeva pomoć na tom putu Srbiji dobro doći.

"Srbija će temeljno sprovesti sve reforme koje su neophodne kako bismo ubrzali naš evropski put, uz istovremenu odbranu sopstvenih nacionalnih interesa i prava na suvereno odlučivanje", naveo je Vučević u odgovoru na mreži X.

Vučević, koji je i lider vladajuće Srpske napredne stranke izjavio je 1. maja u ekspozeu u Skupštini Srbije da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj, ali je dodao da se "ne može ignorisati činjenica da se proces opterećuje novouvedenim političkim kriterijumima".

Rekao je da su očekivanja EU vezana za to da se Srbija "ponizi" priznavanjem nezavisnosti Kosova i pridruži sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

"Srbija se ne može i neće odreći prijateljstva sa Rusijom, čiji narod smatramo bratskim baš kao što je to slučaj i sa Ukrajincima", rekao je Vučević.

Vlada Srbije položila zakletvu s obećanjem i za EU i za Rusiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Nova Vlada će imati 25 ministarstava i pet ministara bez portfelja.

U Vladu se, kao njen potpredsednik, vraća bivši šef obaveštajne službe Aleksandar Vulin, koji je od jula 2023. pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država – pored ostalog – zbog veza sa Rusijom.

Takođe deo buduće Vlade bi će još jedan zvaničnik sa američke "crne liste" zbog veza sa Rusijom – Nenad Popović, kao ministar bez portfelja.

XS
SM
MD
LG