Dostupni linkovi

Várhelyi sa Dodikom o kandidatskom statusu BiH


Komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji tokom posjete Sarajevu, 28. novembar 2022.
Komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji tokom posjete Sarajevu, 28. novembar 2022.

Komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) susreo se, drugog dana boravka u Bosni i Hercegovini, sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu.

"Podrška predsednika RS, Milorada Dodika na nastavku rada kako bi BiH dobila status kandidata je ohrabrujuća. Reforme treba da se ubrzaju da bi se dobila pozitivna odluka EUCO. Političko vođstvo je ključno", napisao je Varhelyi na Twitter nalogu.

Predsjednik RS Dodik je objavio nakon sastanka da Republika Srpska ostaje opredijeljena za evropske integracije te da očekuje da će BiH u decembru dobiti kandidatski status.

Naveo je i kako je sa Varheljijem razgovarao “o svim reformama koje je neophodno sprovesti, između ostalih, o potrebi usvajanja strategije o upravljanju migracijama i azilu, o stavljanju u funkciju kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, kao i o drugim važnim pitanjima”.

Prethodno se Varhelji susreo u Sarajevu i sa predstavnicima nekoliko političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Iz Hrvatske demokratske zajednice je saopšteno da je tema sastanka sa komesarom Evropske unije bila kandidatski status Bosne i Hercegovine, ispunjavanje ključnih reformi, te uspostava vlasti nakon opštih izbora u oktobru.

Istovremeno, Varhelji se sastao i sa liderom stranke Narod i Pravda, Elmedinom Konakovićem, Nerinom Dizdarom iz Socijaldemokratske partije, te Edinom Fortom iz Naše stranke.

“Konstruktivan sastanak sa predsjednicima trojke Konakovićem i Fortom, kao i sa gospodinom Dizdarom. Ohrabrujuća i obećavajuća vijest je da je potpisan sporazum o uspostavljanju vlasti u FBiH. Također se razgovaralo o energetskoj sigurnosti i strategiji migracije i implementaciji preostalih prioriteta”, napisao je Varhelji na Twitteru.

Varhelji je posjetio i Tužilaštvo BiH.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima Tužilaštva BiH u jačanju vladavine prava i sigurnosti na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji prvog dana posjete Bosni i Hercegovini, u ponedjeljak, 28. novembra, se susreo sa članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Komšićem i Željkom Cvijanović.

Izjavio je kako se nada da će Bosni i Hercegovini (BiH) biti dodijeljen kandidatski status u decembru, ali da je potrebno da Vijeće ministara BiH u starom sazivu usvoji sve mjere.

Evropska komisija je 12. oktobra preporučila da se BiH da status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Uslovi su uglavnom vezani za 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

Nakon preporuke Evropske komisije, status kandidata za jednu zemlju razmatraju i odobravaju države članice EU, na nivou šefova država i vlada.

XS
SM
MD
LG