Dostupni linkovi

Vanjskotrgovinska komora tražiće nesmetan izvoz iz BiH u Hrvatsku


U Vanjskotrgovinskoj komori BiH nisu zadovoljni dijelom Izvještaja o napretku BiH za 2014. godinu koji se tiče ekonomije, zapravo ocjena o problemu trgovine sa Hrvatskom. Stoga će na sastanku Eurokomore u Briselu, od 15. do 17. oktobra, tražiti da i BiH nesmetano u Hrvatsku izvozi svoje proizvode po osnovu tradicionalne trgovine.

U Izvještaju o napretku kao problem se navodi da BiH ne prihvata tradicinalnu trgovinu sa Hrvatskom. U Evropskoj komisiji očekuju da BiH hitno pristupiti prilagođavanju trgovinskog dijela Privremenog sporazuma o stablizcaiji i pridruživanju s obzirom na pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kaže da je Komora nevladina organizacija i da će na sastanku sa visokim predstavnicima Evropske komisije i Direkcije za proširenje u Briselu izaći sa stavom da se na BiH vrši pritisak:

„Da dozvolimo da se u BiH iz Republike Hrvatske mogu uvoziti proizvodi po osnovu CEFTA sporazuma, što je nelogično i nedopustivo. Ja ću u Briselu tražiti da i mi nesmetano u Republiku Hrvatsku izvozimo naše proizvode po osnovu tradicionalne trgovine, odnosno tražiću reciprotitet - i neću, vjerujte mi, odustati od toga“, poručio je Bojić.

Bojić dodaje i da su nekorektne i netačne ocjene da su posljednje izmjene akciznog tretmana piva u BiH neusklađene sa regulativom EU i da su diskriminatorske. Osvrnuo se i na problem sankcija Rusiji:

„Kritika iz Izvještaja o nepridruživanju BiH sankcijama EU prema Rusiji također je nekorektna za BiH. Za eventualno učešće BiH u sankcijama zauzvrat nam od EU nije ponuđena bila kakva kompenzacija, već je naprotiv prisutna prijetnja povećanog uvoza proizvoda iz EU po nerealnim cijenama BiH, i to onih proizvoda koje ne mogu više plasirati na rusko tržište“, naveo je Bojić.

Na primjedbe da bh. prozvodi ne ispunjavaju evropske standarde kvaliteta, Bojić odgovora da ni to nije tačno:

„Jedan primjer: Megle je napravio najkvalitetniju tvornicu u BiH, kvalitetniju nego što ima u EU. I takav proizvod ne odgovara Evropskoj uniji. Ne može se reći da livanjski sir ne odgovara R Hrvatskoj. Postavlja se pitanje šta to znači“, kaže.

XS
SM
MD
LG