Dostupni linkovi

Van der Belen: Austriji potrebna nova politička kultura


Aleksander Van der Belen
Aleksander Van der Belen

Aleksander Van der Belen, nezavisni kandidat na predsedničkim izborima u Austriji i bivši lider Stranke zelenih, sa samo 31.000 glasova prednosti pobedio je desničarskog protivkandidata Norberta Hofera, vođu Slobodarske partije Austrije, posle dramatične završnice izborne trke u kojoj su do samog kraja obojica bili gotovo izjednačeni.

Cilj mi je da budem konstruktivan kolega federalnoj vladi Austrije, Parlamentu, tako da možemo zajedno da donesemo novu političku kulturu i način rada. Posle šest godina, kada se predsednički mandat završi, moguće da se svi ljudi u Austriji moći da kažu: ’Moja situacija je dobra, bolja nego pre šest godina’“, rekao je Van der Belen u Beču, malo nakon što su saopšteni rezultati izbora.

Nasuprot svom protivkandidatu, Belen zastupa ideju o otvorenom i multikulturalnom društvu, što se posebno odnosi na njegov stav prema migrantima, s obzirom na to da za sebe kaže da je "izbegličko dete".

„Verujem da sam u svom detinjstvu naučio da se pojedinac može mnogo razlikovati od drugih, a da istovremeno bude sposoban za komunikaciju i prijatan suživot uz poštovanje.“

Van der Belen, sin ruskog aristokrate i Estonke, koji su napustili Rusiju bežeći od Oktobarske revolucije 1917. godine, odrastao je u Austriji i Italiji, u pograničnoj pokrajini Tirol, gde su kasnije rasla i njegova dva sina i gde se otisnuo u političke vode.

Tokom predizborne kampanje, Van der Belen je nastojao da privuče što veći broj umerenih birača, a protivnička Slobodarska partija Austrije predstavljala ga je kao "levičara sa buržoaskim navikama", napadajući stav njegove nekadašnje stranke prema migrantima.

Stranka zelenih uvek se zalagala za otvoreno i multikulturalno društvo, što je zastrašivalo desničare u zemlji u kojoj je migrantsko pitanje od posebne važnosti, jer je Austrija prošle godine primila 90.000 azilanata, što čini jedan odsto njene ukupne populacije od 8,5 miliona stanovnika.

XS
SM
MD
LG