Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Valjevo: Nadoknada za smenjene direktore


Direktori su pre dve godine izabrani javnim konkursom, a smenjeni su pre isteka mandata

Tri miliona i dvesta hiljada dinara isplaćeno je trojici valjevskih direktora iz Srpske napredne stranke (SNS), partije premijera Aleksandra Vučića, na ime odštete a posle procesa pokrenutog zbog njihovog smenjivanja sa tih funkcija. Smene su se dogodile još 2014. godine u vreme kada je vlast u Valjevu iz ruku naprednjaka prešla u ruke socijalista (SPS) Ivice Dačića.

Danas su ove dve partije na republičkom nivou u koaliciji, baš kao i u samom Valjevu, ali se odluka suda odnosi na vreme njihovog, očigledno, samo privremenog opštinskog razlaza.

Direktori su pre dve godine izabrani javnim konkursom, a smenjeni su pre isteka mandata pa je sud doneo odluku u njihovu korist. To je samo jedan od primera u kojima partije na vlast u opštinama u Srbiji po svaku cenu dovode svoje kadrove zbog čega se potom, iz džepa građana, plaćaju visoki penali.

Nekada razlaz na opštinskom, danas koalicija na republičkom nivou: stranke Aleksandra Vučića i Ivice Dačića
Nekada razlaz na opštinskom, danas koalicija na republičkom nivou: stranke Aleksandra Vučića i Ivice Dačića

„Smenjena su tri direktora koji su izabrani na javnom konkursu i kojima je mandatni period za koji su izabrani još trajao. Sud je kasnije na osnovu njihove tužbe procenio da su oni nezakonito smenjeni i da treba da se vrate na svoja radna mesta. Sadašnja vlast u Valjevu, koalicija naprednjaka i socijalista, se dogovorila da ne vodi dalje sporove nego da im nadoknadi štetu koju su pretrpeli“, kaže Milorad Ilić koji je u vreme promene vlasti bio odbornik SPS-a, a sada je predsednik gradskog parlamenta.

Slobodan Pavlović, odbornik Demokratske stranke, tada a i sada opozicione partije u valjevskom parlamentu, kaže da je ukazivao da skupštinska odluka o smeni tek postavljenih direktora nije u skladu sa zakonom:

“Više puta sam sa skupštinske govornice i na konferencijama za novinare ukazivao da ne treba menjati ljude koji su u mandatu. Radilo se o direktorima koji su izabrani na javnom konkursu. Imali smo jedan takav slučaj 2007. godine, kada je grad takođe platio ogromna sredstva. Da se istorija ne bi ponavljala ja sam te 2014. godine upozoravao da će sva tri direktora dobiti sudsku parnicu i da će grad platiti ogromnu odštetu”, kaže Pavlović i sugeriše da bi neko morao da snosi odgovornost za pogrešne odluke.

Gostujući nedavno na jednoj lokalnoj televiziji gradonačelnik Valjeva i naprednjak Slobodan Gvozdenović izjavio je da je nagodba sa smenjenim direktorima najbolje moguće rešenje i nijednog trenutka nije postavio pitanje odgovornosti.

Treba napomenuti da se, barem u Valjevu, na greškama mnogo nije naučilo, pa je i aktuelni saziv gradske vlasti na sličan način smenio direktora Javnog preduzeća “Polet”.

  • 16x9 Image

    Milena Kuzmanović

    Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG