Dostupni linkovi

Gradska vlast 'otkrila' tursku kanalizaciju


Protest građana, Valjevo
Protest građana, Valjevo

Rupe u asfaltu, pacovi koje je nemoguće istrebiti ... To su problemi sa kojima se suočavaju stanari Knez Jovičine ulice u staroj valjevskoj čaršiji Tešnjar i zbog kojih danima protestuju i pozivaju gradske vlasti da hitno reše problem ovog naselja.

"Problemi su eskalirali. U asvaltu je otvorena rupa koja sada već ima dužinu od osam metara, širinu oko dva metra i dubinu oko tri metra. Ta rupa je izvor zaraze, problem za hodanje i za vožnju kolima. Sa nama je komšija koji je kolima upao u rupu, a sada se otvorila još jedna, koja će da se proširi. Ispod asfalta, možete da vidite, nema ništa. Na moju kuću se oslonio betonski električni stub jer nema oslonca na ulici. Jednostavno, u ovoj ulici je nemoguće živeti", ispričala je Vera Vaš, stanarka Knez Jovićine ulice.

Građani ističu da su iz gradske uprave u Valjevu godinama tvrdili da je rekonstrukcija ulice komplikovana i preskupa jer ispod nje prolazi kanalizacija iz turskog perioda.

Čini se da su takve tvrdnje bile proizvoljne jer direktorka Zavoda za zaštitu spomenika u Valjevu Ksenija Stevanović kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Zavod nedavno izvršio sondiranje terena i da je ustanovljeno da kanalizacija u ovoj ulici ne datira iz turskog doba već da je upitanju kišni kolektor većih razmera građen početkom prošlog veka.

Sa tim novim saznanjima upoznati su i građani.

"Skoro, pre mesec dana, se ispostavilo da to uopšte nije turska kanalizacija. Na kraju krajeva i da jeste, pa ovde živi narod u ovom veku, a ne u tursko doba", kaže Vera Vaš.

Jedna od brojnih rupa na asfaltu
Jedna od brojnih rupa na asfaltu

Meštani opisuju da je saobraćaj u ulici zatvoren, nove rupe se neprekidno pojavljuju, a Borivoje Pantelić navodi da je u dvorištu svog domaćinstva nedavno uhvatio osmog pacova.

"Nama je svega preko glave. Sedećemo ovde dok se ovaj problem ne reši", kaže on.

"Ovo je sramota. Ovo treba cela Srbija da vidi", kaže stanar Dobrosav Stojnić.

Stojnić napominje da su rupe obeležene tek pre nekoliko dana jer su najavljeni protesti građana i dolazak novinara. Pita se kako gradska vlast misli da od stare čaršije Tešnjar napravi filmski grad, što se najavljuje, kada ne može da reši problem rupa i kanalizacije u ovoj maloj ulici.

Stanar Knez Jovičine ulice Jovan Vukmir podseća da su se stanari više puta obraćali gradskoj upravi u Valjevu, gradskom i republičkom zavodu za zaštitu spomenika, ali bezuspešno.

"Mi se nadležnima nismo obratili samo sada, već se obraćamo protekle četiri godine. I deca znaju u Valjevu da je ova ulica u katastrofalnom stanju", navodi Vukmir.

Pitanje Ulice Kneza Jovice postavljano je više puta i na sednicama gradske skupštine. Rasprave su trajale, ali rešenje nije pronađeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG