Dostupni linkovi

Srbija: Poziv medijima da pomognu da se građani više vakcinišu


Vakcinacija u Srbiji, Arhivska fotografija, 26. januar 2021.
Vakcinacija u Srbiji, Arhivska fotografija, 26. januar 2021.

Organizacije civilnog društva, medicinska i medijska udruženja i pojedinci okupljeni u grupi “Vakciniše se!” pozvali su u ponedeljak, 8. novembra, sve televizije sa nacionalnom frekvencijom da na vidno mesto ispišu poruku "vakciniši se" ili je dodaju postojećim porukama, na primer, poruci "budite odgovorni" na Radio televiziji Srbije (RTS).

Takođe su predložili da Institut Batut u dnevnim izveštajima prikazuje podatke o procentu obolelih koji nisu vakcinisani, kao i broju i tipu prijavljenih negativnih efekata usled vakcinacije.

U saopštenju Inicijativa traži da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) “u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, član 24 i član 47, stav 1, uspostavi monitoring izveštavanja medijskih pružalaca usluga na temu pandemije COVID-19 i vakcinacije, u kontekstu objektivnosti, istinitosti, potpunosti i blagovremenog informisanja".

Predloženo je i da RTS i Radio-televizija Vojvodine (RTV), shodno članu 7 Zakona o medijskim servisima, prikazuju emisiju na dnevnom nivou u kojoj će "po principu otvorene linije građanke i građani moći da pitaju relevantne stručnjake sve u vezi sa vakcinacijom.

Među sugestijama je i da mediji pripremaju TV priloge o pozitivnim primerima vakcinacije u državama u kojima je procenat vakcinacije visok.

Oko inicijative "Vakciniši se!" okupilo se 50 pojedinaca i organizacija, kao što su Vesna Mališić, Slobodan Georgijev, Građanske inicijative, JUGpress, Fondacija Slavko Ćuruvija, Evropski pokret u Srbiji, Centar za razvoj lokalnih medija, Biro za društvena istraživanja-BIRODI, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Urban-In iz Novog Pazara, Beogradski centar za ljudska prava, Novi Magazin, YUCOM, Centar za savremene politike.

Do 3. novembra je u Srbiji 3.163.952 osoba primilo bar jednu dozu vakcine protiv infekcije korona virusom. Obuhvat vakcinacije od nešto više od 54% punoletnih građana zemlje je značajan, “ali još uvek nedovoljan da dobijemo bitku sa ovim nevidljivim neprijateljem”, izjavila je tog dana ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji je od 17. avgusta moguća vakcinacija trećom, takozvanom buster dozom vakcine, za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

U Srbiji su dostupne vakcine četiri proizvođača: američko-nemačka Fajzer/Biontek, ruska Sputnjik V, kineska Sinofarm i britanska Astra Zeneka.

Pre pet dana stiglo je i 200.000 vakcina američke kompanije Moderna, u vidu donacije koju je za Srbiju izdvojila Poljska.

TV Liberty: COVID odjeli na granici izdržljivosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:00 0:00
XS
SM
MD
LG