Dostupni linkovi

Vakcinu u Novom Pazaru primila tek svaka peta beba


Vakcina protiv rubeole
Vakcina protiv rubeole

Obaveznu vakcinu protiv zaušaka, malih boginja i rubeole u prvih šest meseci ove godine primila je tek svaka peta beba u Novom Pazaru. Takvo stanje smešta regiju Sandžaka među rekordere po broju nevakcinisanih mališana.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru procenat vakcinisane dece MMR vakcinom, protiv zaušaka, malih boginja i rubeole, starosti do dve godine, za prvih šest meseci ove godine iznosi 19 odsto, dok je u 2016. godini iznosio 64 odsto.

"Slobodno možemo reći da je broj dece koja su u ovoj 2017. godini primila MMR vakcinu u drastičnom padu", kaže direktor Zavoda Šefadil Spahić.

"U Tutinu je situacija nešto bolja jer je vakcinisano 26,8 odsto dece, ali je taj procenat prošle godine bio čak 98 odsto. Poželjni procent imunizacije je 95 odsto, tako da možemo slobodno reći da imamo period neuspešnosti aplikacije ove vakcine", rekao je Spahić i podvlači da je ovakvo stanje rezultat delovanja jakog "antivakcinalnog lobija".

Novopazarac Enes kaža da nije imao dileme oko toga da li njegovo dete treba da primi vakcinu ili ne.

"To su proverene vakcine, koje smanjuju rizik od teških bolesti, a ako neko ima genetski defekt, on će ga ispoljiti i pri velikoj telesnoj temperaturi", kaže Enes.

Njegov sugrađanin Senad smatra da je najvažnija stvar kod vakcinacije dece, ali i njihovog lečenja, poverenje između pacijenta i lekara.

"Nažalost, u poslednje vreme je sve dovedeno u pitanje, ja prvi im ne verujem zbog brojnih grešaka. Situacija u Novom Pazaru je alarmantna, a građani bi trebali da se izbore za bolje zdravstvo. Kako ću da pristanem da mi vakcinišu dete ako ne verujem lekaru, državi u kojoj živim, sudstvu, policiji... a da li je moje dete primilo vakcinu ili ne, to je moja privatna stvar", priča Senad.

Injekcija
Injekcija

Doktor Spahić kaže da će institucija na čijem je čelu u narednom periodu organizovati različita predavanja za trudnice, kao i da će izabrani lekari više ukazivati roditeljima na značaj ove vakcine koja je testirana i registrovana.

On ističe da je primanje MMR vakcine zakonom propisana obaveza u Srbiji, a da su se zbog niskog procenta imunizacije epidemije već dešavale u Rumuniji, Bugarskoj, Italiji i drugim evropskim zemljama.

"Ukoliko dete ne primi MMR vakcinu ima velike šanse da oboli od morbila, rubeola i zaušaka, a to su virusna oboljenja koja se veoma brzo šire sa deteta na dete. Nevakcinisano dete je nezaštićeno, a procent oboljevanja od ove tri bolesti, ako se pojavi u određenom kolektivu, je veoma veliki. Ove bolesti ostavljaju ozbiljne posledice, recimo kod zaušaka je najveća posledica sterilitet, da ne govorim o upali srednjeg uva, upali pluća...", rekao je Spahić.

Od početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u martu prošle godine, Prekršajni sud u Novom Pazaru izrekao je četiri novčane kazne u iznosu od 20.000 dinara (više od 160 evra) za roditelje čija deca nisu vakcinisana MMR vakcinom, a osim toga, moraće da plate i troškove sudskog postupka.

U Beogradu su do sada izrečene tri, a u Kragujevcu jedna novčana kazna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG