Dostupni linkovi

U BiH do sada stiglo skoro 1,6 miliona vakcina protiv korona virusa 


Jedna od pošiljki Pfizer vakcina koja je stigla na sarajevski aerodrom
Jedna od pošiljki Pfizer vakcina koja je stigla na sarajevski aerodrom

U Bosnu i Hercegovinu (BiH) je do sada stiglo 1.596.560 doza vakcina protiv korona virusa, a do kraja avgusta očekuje se da bi na raspolaganju moglo biti oko dva miliona vakcina, saopštio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je naveo da vakcine pristižu putem međunarodnog COVAX programa, mehanizma Evropske unije EU4Health, donacija i direktne nabavke, te da su stvoreni uslovi za masovniju vakcinaciju građana.

Pozvao je nadležne vlasti u BiH da ubrzaju proces vakcinacije stanovništva, „koji ne prati dinamiku pristizanja vakcina u BiH, zbog čega građani i dalje odlaze na vakcinaciju u susjedne zemlje“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno je apelovao na građane BiH, kojih prema posljednjem popisu ima oko 3,5 miliona, da se odazovu pozivu nadležnih institucija za vakcinaciju.

Do sada je u bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH vakcinisano 189.069 osoba, a 120.128 osoba primilo je obje doze vakcine, navodi se u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Pročitajte:

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić je potvrdio da je u ovom bh. entitetu do sada prvom dozom vakcine protiv korona virusa vakcinisano 192.000 građana, dok je revakcinisano više od 110.000 ljudi.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od marta 2020. godine, kada je registrovan prvi slučaj COVID-a 19, u BiH je oboljelo 205.384 građana, a od posljedica zaraze je preminulo 9.673 oboljelih.

U posljednja 24 sata na prisustvo korona virusa testirano je 1.543 uzoraka, a 39 osoba u BiH je pozitivno.

XS
SM
MD
LG