Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slab odziv za vakcinaciju


Nema vremena za čekanje, upozoravaju epidemiolozi
Do sada se u Srbiji vakcinisalo 42 690 građana najviše iz prioritetne grupe ugroženih i zaposlenih u javnom sektoru, što je po procenama nadležnih veoma slab odziv. Epidemilozi upozoravaju da će ukoliko se nastavi trend slabog odziva predložiti zabranu okupljanja na javnim mestima.

U kampanji imunizacije, pred kamere je stao i premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar Rasim Ljajić i Milutin Mrkonjić. Rekli su da slušaju savete epidemiologa, ali i da mediji treba da daju punu podršku vakcinaciji.

"Vakcina je najbolji način da se građani zaštite od virusa novog gripa.Država je obezbedila dovoljne količine vakcina i od danas je vakcinisanje besplatno.Pozivam građane da iskoriste tu priliku i da zaštite sebe i ostale od gripa", rekao je premijer Cvetković.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ranije je rekao da će Srbija do kraja ove godine imati 850.000 doza vakcina protiv gripa.

Epidemija novog gripa proglašena je 11. novembra, a građane smo ispred zavoda za Javno zdravlje u Beogradu pitali da li nameravaju da se vakcinišu:
Kampanja vanredne imunizacije počela je 17. decembra. I pored vrlo čestih i glasnih upozorenja da je vakcina najbolja zaštita, epidemilog Predrag Kon kaže za naš program da je zbog slabog odziva, vremena sve manje da se stanovništvo preventivno putem vakcina zaštiti od ponovnog talas virusa novog gripa.

“U svakom slučaju odziv je nedovoljan.Tu nema dileme. Ovde više nema priče. Nema vremena za priču. Znači neophodno je da se vakciniše oko milion ljudi za svega nekoliko nedelja. Sada više nemamo vremena. Nemamo vremena čak ni za nepoverenje. Prema tome ako ne bude moglo da se vakciniše mi ćemo dati predlog ministru zdravlja da se odustane od te aktivnosti i da se nađu drugi načini, a to podrazumeva zabrane javnih skupova. To treba javno reći, će biti neuporedivo skuplje", rekao je Kon.

U Srbiji je do srede potvrđeno 557 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), Registrovano je 47. smrtnih ishod od ove vrste gripa. Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je od pandemijskog gripa, prema najnovijim podacima, u svetu dosad preminulo najmanje 11.516 osoba.
XS
SM
MD
LG