Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Instrukcije o trećoj dozi SMS-om i mejlom


Vakcinacija u Beogradu, maj 2021.
Vakcinacija u Beogradu, maj 2021.

Vlada Srbije najavila je da će od utorka, 17. Avgusta građani Srbije moći da prime treću (buster) dozu vakcine protiv korona virusa, a obaveštenja stizaće SMS porukama i mejlovima sa linkom do eUprave gde će dobiti više informacija.

Putem informacija koje dobiju, građani će znati da li spadaju u ugrožene kategorija stanovništva za koje se preporučuje dopunska doza, dok će ostali moći da treću dozu prime po isteku šest meseci od druge doze, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

“Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Republike Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava”, navodi se u saopštenju i dodaje se da građani ne treba da se samoinicijativno prijavljuju za treću dozu pre nego što ih eUprava kontaktira.

Dopunska doza vakcine, navode iz Vlade, preporučuje se osobama sa narušenim imunitetom, starijima od 70 godina, starijim od 60 godina koji su gerontološkim centrima, zaposlenima u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, kao i putnicima u međunarodmom saobraćaju.

Kako se navodi u saopštenju, građani će moći da biraju i kojom od četiri dostupna cepiva će se vakcinisati treći put. Odluku kojom će vakcinom biti cepljeni, građani će reći lekaru na vakcinalnom punktu.

Iz Vlade naglašavaju da su na vakcinalnim punktovima dostupne Sinofarm (Sinopharm), Sputnjik (Sputnik), Fajzer-Bionteh (Pfizer-Biontech) i AstraZeneka vakcine.

Iz Vlade podsećaju da je veliki broj hospitalizovanih pacijenata koji su oboleli od korona virusa oni koji se nisu vakcinisali i apeluje na građane da vakcinacijom protiv ove bolesti zaštite svoj život i zdravlje.

“Vakcinacija je i danas, nakon mnogo vremena od izbijanja globalne pandemije korona virusa, jedini put da se zarazna bolest konačno pobedi”, navodi se u saopštenju Vlade.

U Srbiji je prema poslednje dostupnim podacima vakcinisano nešto više od 2.7 miliona građana što je 50.1 odsto punoletnih građana Srbije.

XS
SM
MD
LG