Dostupni linkovi

U Beogradu demonstrirali i hapšeni ruski 'Vagnerovci' tvrdi funkcioner Vučićeve stranke


Dragan Šormaz, član glavnog odbora SNS-a i poslanik vladajuće stranke u prethodnom sazivu, u Skupštini Srbije, 7. decembra 2021. godine.
Dragan Šormaz, član glavnog odbora SNS-a i poslanik vladajuće stranke u prethodnom sazivu, u Skupštini Srbije, 7. decembra 2021. godine.

Član Glavnog odbora Srpska napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz izjavio je u petak, 6. maja, da su u demonstracijama 2020. u Beogradu učestvovali i pripadnici ozloglašene ruske paravojne grupe Vagner (Wagner) koju je Evropska unija stavila na listu sankcija.

"Učestvovali su pripadnici Vagnera… to činjenica, jer smo ih hapsili", rekao je Šormaz u intervju za dnevni list Danas.

Demonstracija u Beogradu 2020. godine, uz policijsko nasilje i nereda na ulicima Beograda i još nekoliko gradova počeli su u julu – nakon najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o ponovnom uvođenju policijskog časa zbog rasta broja zaraženih virusom COVID-19.

Prema pisanju svetskih medija, pripadnici ruske privatne paramilitarne grupe Vagner dovode se u vezu s masakrima i ubistvima civila u Maliju i drugim afričkim zemljama.

Šormaz je takođe rekao da je veliki broj diplomata u ruskoj ambasadi uključen u delovanje protiv interesa Srbije.

"Naše službe o tome imaju podatke i lako bi bilo reagovati i po tom pitanju", dodao je član glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke.

Radio Slobodna Evropa (RSE) poslao je upit Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije ovim povodom, ali nisu bili dostupni za hitan komentar.

U prvoj reakciji iz SNS-a na Šormazove tvrdnje oglasio se Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora stranke.

Glišić je Šormaza nazvao "egzibicinistom" koji se sam javno kandiduje za ministra, navodeći da oni koji to čine sigurno neće biti u novoj vladi.

"Ne bih da komentarišem egzibicioniste koji se obraćaju sopstvenoj stranci i javnosti putem medija koji isključivo služe demonizaciji iste te stranke i njenog predsednika", rekao je Glišić za TV Pink.

Evropska unija je u decembru 2021. godine, grupu Vagner stavila na listu sankcija.

XS
SM
MD
LG