Dostupni linkovi

Sud u Ukrajini osudio ruskog vojnika na doživotni zatvor u suđenju za ratne zločine


Ruski vojnik Vadim Šišimarin u sudnici, kome se u Ukrajini sudi za ubistvo civila. Kijev, 19. maj 2022
Ruski vojnik Vadim Šišimarin u sudnici, kome se u Ukrajini sudi za ubistvo civila. Kijev, 19. maj 2022

Ukrajinski sud osudio je u ponedjeljak ruskog vojnika na doživotni zatvor zbog ubistva nenaoružanog civila u prvom suđenju za ratne zločine.

Vadim Shishimarin, 21-godišnji komandant tenka, izjasnio se krivim za ubistvo 62-godišnjeg Oleksandra Shelipova u ukrajinskom selu Čupahivka 28. februara nakon što mu je naređeno da puca u njega.

Sudija Serhiy Agafonov je rekao da je Shishimarin, izvršavajući "zločinačko naređenje" vojnika višeg ranga, ispalio nekoliko hitaca u glavu žrtve iz automatskog oružja.

Shishimarin je u tišini gledao postupak iz kutije od ojačanog stakla u sudnici.

Ranije se izjasnio krivim. Na pitanje na sudu 18. maja da li je kriv za ubistvo 62-godišnjeg ukrajinskog civila, Shishimarin je na saslušanju odgovorio sa: "Da." Rekao je i da mu je "naređeno da puca".

On je na sudu rekao da je jedan oficir insistirao na tome da bi Shelipov, koji je razgovarao na telefon, mogao da otkrije njihovu lokaciju ukrajinskim snagama.

Suđenje ima ogroman simbolički značaj za Ukrajinu, koja je optužila Rusiju za zvjerstva i brutalnost nad civilima tokom invazije i rekla da je identificirala više od 10.000 mogućih ratnih zločina.

Rusija je negirala da je ciljala civile ili umiješanost u ratne zločine.

Kremlj nije odmah komentarisao presudu. Ranije je saopšteno da nema informacija o suđenju i da odsustvo diplomatskog predstavništva u Ukrajini ograničava njegovu mogućnost pružanja pomoći.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG