Dostupni linkovi

Vašington 'duboko zabrinut' zbog navodne zavere za destabilizaciju Moldavije


Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid
Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid

Sjedinjene Države su "duboko zabrinute" zbog izveštaja o ruskoj zaveri da destabilizuje Moldaviju, rekla je pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid (Donfried) 15. februara u intervjuu za RSE.

"Mislim da smo svi mi previše upoznati sa 'ruskim priručnikom'", rekla je Donfrid. "Videli smo šta je Rusija uradila na mnogim mestima, uključujući Moldaviju, uključujući Ukrajinu, uključujući Gruziju. Lista bi se mogla nastaviti."

Predsednica Moldavije Maja Sandu ranije ove nedelje govorila je o navodnoj zaveri, rekavši da je od ukrajinskih obaveštajnih službi dobila dokumente koji pokazuju da Moskva planira akcije protiv njene zemlje.

Sjedinjene Države su bile "u veoma bliskom kontaktu sa našim moldavskim partnerima tokom kritičnog vremena i snažno podržavamo vođstvo moldavske predsednice Maje Sandu", rekla je Donfrid.

Ona je napomenula da je Moldavija u ranjivom geografskom položaju, zbog rata u susednoj Ukrajini i izazova otcepljenog Pridnjestrovlja, gde Rusija drži trupe. Dok se Moldavija suočava sa ovim poteškoćama, ona ima vođstvo Sandu, koja je pokazala duboku posvećenost reformskoj agendi i želju da se krene napred na putu stvaranja jače demokratije u Moldaviji, rekla je Donfrid.

Sandu se trenutno suočava sa političkom krizom izazvanom ostavkom Natalije Gavrilite, koja je prošle nedelje dala ostavku na mesto premijerke, što je izazvalo ostavku celog kabineta. Sandu je odmah imenovala bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dorina Receana da zameni Gavrilitu.

Očekuje se da će Recean predložiti novu vladu parlamentu 16. februara. Sandu je rekla da će njena misija uključivati ubrzavanje čišćenja pravosudnog sistema i borbu protiv korupcije i ekonomski rast.

Donfrid je rekla da Sjedinjene Države "veoma podržavaju dolazak nove vlade i obnovljenu posvećenost reformama".

"Nastavićemo da budemo uz Moldaviju u veoma kritičnom trenutku", zaključila je Donfrid.

XS
SM
MD
LG