Dostupni linkovi

Užički nemar prema spomenicima kulture


Jokanovića kuća u Užicu
Jokanovića kuća u Užicu

Deo krovne konstrukcije na Jokanovića kući u Užicu srušio se, a glavni problem je prokišnjavanje krova i truljenje građe na ovom izuzetnom objektu, koji se nalazi u centru grada. Jokanovića kuća je je jedna od reprezentatvnih kuća iz 19. veka koja je zbog svojih etnografskih karakteristika proglašena za kulturno dobro, odnosno etnografski spomenik kulture, i ovaj objekat je jedan od retkih spomenika balkansko- orijentalne arhitekture 19 veka u Srbiji. Jokanovića kuća radi u okviru Narodnog muzeja u Užicu, a o prokišnjavanju i truljenju krovne konstrukcije i ranije je Narodni muzej obaveštavao užičku gradsku upravu i Ministarstvo kulture, kaže Dragana Obradović, kustos Narodnog muzeja:

„Narodni muzej iz Užica ulagao je sve napore koliko je bilo u našoj moći, da se to predupredi, ali zbog nedostatka sredstava koja nisu tako mala za rekonstrukciju krovnogh pokrivača, nažalost, došlo je do ovog ishoda.“

Sve manifestacije u prostoru Jokanovića kuće do daljnjeg će biti obustavljene, jer je sada potrebna hitna sanacija. Procena je da će biti potrebno oko dva miliona dinara da se popravi sims i deo krova koji su srušeni. Da je to urađeno onda kada je Narodni muzej upozorio na problem, manje bi koštalo, rekla je Dragana Obradović.

„Narodni muzej Užice će u saradnji sa Gradskom upravom i Ministarstvom kulture u narednom periodu pokušati da obezbedi sredstva da bi se ovaj izuzetni spomenik etnografski sačuvao, i sanirao“, rekla je kustos Obradović.

Jokanovića kuća
Jokanovića kuća

Jokanovića kuća datira od polovine 19 veka, jedna je od najsatrijih kuća u Užicu, a bila je u vlasništvu trgovačke porodice Jokanović koja se u ove krajeve doselila iz Hercegovine - godine 1988. proglašena je za spomenik kulture, a restauracija je završena 1992. godine. Na spratu kuće je stalna postavka pod nazivom „Gradska kuća u Uđžicu u 19. i početkom 20. veka, a prikazuje se potpuna transformacija Užica od orijentalne šeher- varoši u srpsku varoš koja prihvata sva evropska strujanja. U prizemlju kuće je velika galerija i prostor za kulturne manifestacije.

Skoro svaki dan, do rušenja dela krova, Jokanovića kuća je bilo mesto nekog kulturnig događaja. Nažalost Jokanovića kuća u Užicu je samo jedna od znamenitosti koje doživljavaju sudbinu propadanja. Sličnu sudbinu deli i kuća Ljubomira Ljube Stojanovića, poznatog srpskog filologa, filozofa, državnika, istoričara, koji je rođen u Užicu 1860. godine. Njegova rodna kuća je takođe u centru Užica. Krov prokišnjva na nekoliko mesta, a cela kuća se urušava. Sve je ovo posledica nemara i nepoštovanja prošlosti koja i dalje, bili mi toga svesni ili ne, ima veliki uticaj na današnje vrednosti.

XS
SM
MD
LG