Dostupni linkovi

Užički festival: Uz književnike stižu i đaci iz regiona


Logo festivala
Logo festivala

Regionalni književni festival “Na pola puta” 11. po redu počinje u nedelju uveče otvaranjem izložbe fotografija “Mali princ” autora Mateja Peljhana iz Ljubljane. Ova izložba će do kraja festivala biti otvorena u prizemlju užičke Gradske galerije, a posetioci će moći da vide i istoimeni dokumentarni film. Festival će trajati do četvrtka 21. aprila, a kao i do sada organizator i domaćin je Užička gimnazija.

Ove godine veći je broj gostiju, a struktura festivala je ostala ista. Pored stalnih gostiju Nenada Veličkovića iz Sarajeva i Dejana Ilića iz Beograda, gosti festivala biće i drugi književnici iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sa učesnicima ovogodišnjeg festivala upoznale su nas učenice Gimnazije, uključene u organizaciju festivala.

Emilija Marjanović kaže da u njenom razredu festival očekuju sa uzbuđenjem:

“Ove godine ugostićemo 14 autora koji će kao i prethodnih godina držati predavanja u amfiteatru škole,dok će večernja čitanja biti organizovana na maloj sceni užičkog Narodnog pozorišta. Ono što je zanimljivo, jeste da smo za prethodnih 10 godina festivala u Užicu dočekali i ugostili 75 pisaca, a ukupno je održan 121 čas predavanja", kaže Emilija.

Plakat festivala
Plakat festivala

Učenica trećeg razreda Gimnazije, Kristina Kostić, kaže da su u školi cele godine čekali ovaj festival. Veliki je događaj, ne samo za školu, jer uvek dolaze zanimljivi pisci iz regiona.

“Jedan od gostiju je Uglješa Šajtinac iz Zrenjnanina, dramski pisac, sa njim ćemo pričati šta sve treba da sadrži drama da bi bila drama. Dolazi nam i Almin Kaplan, on je iz Mostara, tačnije iz jednog sela kod Mostara, selo Stolac, Kaplan piše poeziju i prozu. On će nam govoriti na koje sve načine može da se čita “Dnevnik Ane Frank”. Naša gošća biće i Ivančica Đerić, rođena u Prijedoru, živi u Torontu. Tema njenog predavanja biće ”Duh Dejmsa Boldvina u postjjugolsovenskom društvu", ističe ova učenica.

"Veliki broj učenika priprema se za ovaj festival i pročita dela pisaca koji dolaze na užički festival", objašnjava nam gimnazijaka Anđela Milosavljević.

“Iz Sarajeva nam dolazi pesnikinja i novinarka Adisa Bašić, a tema njenog predavanja biće “Humor u ljubavnoj poeziji”. Dolazi nam ove godine Srpko Leštarić, prevodilac sa arapskog jezika, čovek koji je proputovao Evropu i Bliski istok. Govoriće nam o prevođenju kao načinu zbližavanja kultura. Zanimljivo je, ove godine imamo tri gosta iz Splita. Među njima je Olja Savičević Ivančević. Tema njenog predavanja je “Zašto je ljubav kao književna tema postala trivijalna.” Imamo još jednog gosta iz Hrvatske, to je Ante Tomić takođe iz Splita, pisac i novinar “Jutarnjeg lista”, dobitnik nekoliko novinarskih nagarda", podvlači Anđela Milosavljević.

Ove godine bogatiji je prateći program, a gosti su i učenici jedne hrvatske gimanzije kaže profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, Ružica Marjanović. Ona je sa Nenadom Veličkovićem iz Sarajeva pre 10 godina osmislila i pokrenula festival.

Ružica Marjanović sa svojim učenicima
Ružica Marjanović sa svojim učenicima

“Imamo i goste koji nisu isključivo pisci, tako da je prateći program raznovrsniji nego prethodnih godina, a ono na šta smo naročito ponosni jeste dolazak veće grupe srednjoškolaca. Njih su naši učenici upoznali na susretima u Stolcu. Tokom prošle godine smo zajedno sa fondacijom “Mak Dizdar” iz Stolca i Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba napravili zajednički projekat preko Rijeke. Zbog toga mi je jako važno što je direktorka Prve riječke gimanzije poželela da poseti festival i vidi kako to funkcioniše, a mi evo već 10 godina pokušavamo da dovedemo đake iz Hrvatske. Eto ove godine dolaze. Sa Bosnom nismo imali problema, iz Sarajeva su nekoliko godina ovde na festivalu bili srednjoškolci, ali sa Hrvarstkom je bilo i administartivnih problema. Ali, uspostavili smo dobar kontakt sa školom, i radujemo se druženju sa hrvatskim gimnazijalcima", kaže profesorka Marjanović.

Na pitanje kako su odabrani ovogodišnji gosti, Ružica Marjanović kaže da su neke od njih čekali godinama.

"Poput Olje Ivančević - Savičević koja više nije mogla da nas odbija. Mi uvek pokušavano da pratimo trag onoga što se događa oko nas, a treba ga razumeti i na jedan drugi način, ne samo politički. Zato nam je Srpko Leštarić bio dragocen ove godine kao neko ko poznaje, kulturu podneblje koje je u ovom trenutku u fokusu .Vidimo samo migrante, vidimo rat. Zbog toga smo zamolili Srpska Lešatrića da nam približi svet koji ne poznajemo dovoljno", kaže ona.

Ovom festivalu se u Gimnaziji u Užicu raduju, jer uvek donese nešto novo, drugačije od onoga što se uči tokom redovne nastave,drugačije od nametnute lektire, kažu učenici Užičke gimanzije:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link


Stalni gost festivala ili Užičke književne republike, kako ga još zovu, prethodnih godina bio je Predrag Lucić, ove godine sprečen ja da dođe, a umesto njega predavanja će održati i imati svoja večernja čitanja Boris Dežulović.

Nakon otvaranja festivala učenici Treće beogradske gimanzije izvešće predstavu “Nevidljivi spomenici” nastalu u saradnji sa BITEF- teatrom, u režiji Jelene i Minje Bogavac. Ta predstava je i na reperotaru velike scene Narodnog pozorišta. A ponedeljak pre podne je prvo predavanje gimnazijalcima koj drži Olja Saviečvić Ivančević. U večernjim satima pred širom užičkom publikom svoja čitanja imaće Ante Tomić, Ivančica Đerić i Srpko Leštarić.

XS
SM
MD
LG