Dostupni linkovi

Užice: Izbeglice dobile stanove, zatvoren kolektivni centar


Izbeglice ispred zgrade sa stanovima, foto: Novka Ilić
Dvanaest izbegličkih porodica koje su boravile u užičkom kolektivnom centru Zabučje dobile su stanove u novosagrađenoj zgradi u Sevojnu, i time je zatvoren još jedan izbeglički centar, a izbegla lica dobila trajni smeštaj i adresu.

„Ja sam Slobodanka Miličević iz Sarajeva. U Užicu smo od 1996. godine. Dvadeset godina smo bili u izbjeglištvu i ovo je za nas sada ponovo rođenje. Sad imamo svoju adresu.“

„Pa jednostavno počinjemo da živimo život dostojan čoveka.“

„Ja sam iz Goražda, Delić Ranka. Ne mogu da kažem kolko sam sretna, hoću da zaplačem, eto, dugo je bilo ovo čekati..“


Stanove je finansirala Evropska unija u vrednosti od oko 300.000 evra, u okviru projekta „Podrška izbeglim i interno raseljenim licima u Srbiji“.

Novosagrađeni objekat sa stanovima za izbeglice, foto: Novka Ilić
Novosagrađeni objekat sa stanovima za izbeglice, foto: Novka Ilić
"Zatvaramo još jedan kolektivni izbeglički centar, pre nekog vremena bilo ih je 323, sada ih je ostalo 28. Početkom novembra, tačnije, 7. novembra u Beogradu će se održati donatorski sastanak pod pokroviteljstvom ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića na kome će se okupiti sve države iz regiona u naporu da nađu dobro i održivo rešenje i da time zatvore jedno od najbolnijih razdolja u istorji ovgo regiona“, kaže Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Iako je dosada zatvoren veliki broj izbegličkih kampova u Srbiji, trebaće još mnogo godina da se sve izbeglice u Srbiji integrišu, kaže pomoćnik komesdara za izbeglice u Srbiji Ivan Gerginov.

"Glavni partner na rešavanju stambenih problema je Delegacija Evropske unije koja za ove namene izdvaja po 10 miliona evra godišnje. Trošimo i sredstva budžeta Republike Srbije, UNHCR-a, Biroa američke ambasade i nekih drugih donatora. Mi dnevno zbrinjavamo, 4, 7 poordica, međutim kada se to uporedi sa brojem lica koja su u potrebi rešavanja stambenog problema, i integracije dobijamo poražavajuću cifru od 18, 5 godina koliko nam je potrebno da integraciju u Srbiji završimo“, kaže Ivan Gerginov.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG