Dostupni linkovi

Užice: Solidarnost osoba sa invaliditetom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Osobe sa manjim stepenom invalidnosti u Užicu, pomažu osobama sa većim stepenom, kroz program javnih radova. Na obostranu korist, a posebno u korist onih lica kojima je pomoć neophodna, ovaj oblik saradnje je dragocen. Milka Petrović tako kaže da je posle mnogo godina zadovoljna što više nije sama:

“Ona je super. Ona meni sve pomaže. Ne znam kako ću posle nje, ako ode. Toliko smo se sprijateljile”.

Jelena Smiljković svakodnevno dolazi kod Milke iz čega je izraslo prijateljstvo. Jelena koja je takođe osoba sa invaliditetom, ali radno sposobna, kaže da joj puno znači kada nekome pomaže. Obuku je prošla u užičkom Centru za socijalni rad:

“Milka je jedna srdačna osoba i divan prijatelj. Najlepše mi je kada dođem ovde, pred vrata stana, pozvonim, obraduje mi se.”

Trenutno je osam lica sa invaliditetom zaposleno kao pomoć u kući u Užicu. Pomoć i društvo dobio je i bračni par Ćirić. Jelena iz Užica i Siniša iz Kikinde oboje boluju od multipli skleroze. Upoznali su se tokom lečenja u banji, a već šest godina su u braku.

“Sa njom je mnogo lakše. Biti sam i živeti sa ovom bolešću je teško. Ponekad se posvađamo, ali lepo živimo, puno se pomažemo”, kaže Siniša.

“Dođu dani kada sam sva ošamućena. Tada ništa ne mogu. Tada mi treba pomoć. Makar kafa ili čaj da mi se skuvaju. Prosto dođe trenutak kada ne možete”, rekla nam je Jelena.

Njima u kući pomaže Smiljka Knežević. Kaže da joj nije ništa teško da uradi kako bi pomogla Ćirićima.

„Pomažem sve što treba u kući, što mislim da mogu da uradim. Da budem korisna i njima, a i ja sam ispunjena. Najčešće perem, peglam, počistim kupatilo, usisam kuću, odem u prodavnicu, kupim lekove, pripremimo ručak.“

Osobe sa invaliditetom se teško zapošljavaju uprkos zakonskoj regulativi. Pomoć u kući kao vid zapošljavanja je izuzetno korisna kaže Predrag Bakić iz užičkog Udruženja cerebralne paralize:

„Zapošljavanje osoba sa invaliditetom je jedan od najvećih problema bez obzira na zakon koji je donet. Javni radovi su jedan od najpozitivnijih programa u okviru kog se zapošljavaju osobe sa invaliditetom“, zaključuje Bakić.

XS
SM
MD
LG