Dostupni linkovi

Uzbekistanski borac za prava hospitalizovan nakon napada


Miraziz Bazarov stiže u bolnicu u Taškentu 28. marta

Uzbekistanski aktivist za prava Miraziz Bazarov hospitaliziran je nakon napada nepoznatih muškaraca nekoliko sati pošto je agresivnim upadom poremećen njegov javni događaj u Taškentu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Ljekari traumatološke klinike Taškent rekli su 29. marta za RFE/RL da je 29-godišnji bloger, poznat po kritikama vlade i podršci priznavanju istospolnih veza, zadobio višestruke povrede unutrašnjih organa i noge, uključujući otvoreni prelom lijeve noge i potres mozga, dodajući da je prethodne noći doveden u zdravstvenu ustanovu.

Prema riječima doktora, Bazarovljeva situacija je vrlo ozbiljna i bit će premješten u drugu bolnicu, gdje će možda morati na operaciju mozga.

Jedan od Bazarovih komšija, koji tvrdi da je svjedočio napadu, rekao je za RFE/RL da su blogera u večernjim satima 28. marta u blizini njegovog stana napala trojica maskiranih muškaraca, od kojih je jedan imao bejzbolsku palicu.

Prema riječima svjedoka, napad je trajao samo oko tri minute.

Direktor odjela za Evropu i Centralnu Aziju u Hjuman rajts voču (Human Rights Watch - HRW), Hju Vilijamson (Hugh Williamson), osudio je napad, nazvavši ga "potpuno groznim".

"Uzbekistan se ovog mjeseca obavezao u Vijeću UN-a za ljudska prava -- teoretski -- da će se pridržavati međunarodnih standarda o ljudskim pravima. To bi trebalo i učiniti!", napisao je Vilijamson na Tviteru (Twitter) 28. marta.

Američki ambasador u Uzbekistanu, Danijel Rozenblum (Daniel Rosenblum), također je izrazio zabrinutost zbog Bazarova premlaćivanja, nazvavši ga "uznemirujućim".

"Pozivam vladu Uzbekistana da istraži premlaćivanje blogera Miraziza Bazarova, koji je iskoristio svoju slobodu govora u podršci LGBT zajednici", tvitao je Rozenblum 29. marta.

Ranije 28. marta Bazarov je novinarima rekao da su sedmični javni događaj za ljubitelje japanske anime i korejske pop muzike, koje on organizuje svake nedjelje, poremetili desetine agresivnih muškaraca koji su skandirali "Allahu Akbar!" ili "Bog je velik".

Bazarov je poznat po kritikama uzbekistanske vlade na svom kanalu na Telegramu.

Novinarska organizacija Reporteri bez granica pozvala je uzbekistansku vladu "da procijeni prijetnje koje je [Bazarov] primio i rasvijetli ovaj neprihvatljiv napad!"

Među ostalim pitanjima, Bazarov je također javno pozvao vladu na legalizuju istospolnoe seksualne veze, koje se i dalje zakonski smatraju zločinom u Uzbekistanu.

Bazarov je otvoreno kazao kako nije LGBT aktivista, ali smatra kako je biti homoseksualac lična stvar i stoga ga nijedan zakon ne bi trebao smatrati krivičnim djelom.

HRW je prošle nedjelje u saopštenju naveo da se homoseksualci u Uzbekistanu suočavaju s proizvoljnim pritvaranjem, kaznenim progonom i zatvaranjem te je pozvao Taškent da zagarantuje prava lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) i legalizuje istospolne seksualne veze.

Bazarov je također kritikovao predsjednika Šavkata Mirzijojeva zbog nedovoljnih protivkorupcijskih napora, tako dovodeći u pitanje efikasnost tekućih mjera ograničenja u borbi protiv pandemije korona virusa.

Bazarova su prošlog ljeta ispitivali istražitelji Službe državne bezbjednosti nakon što je putem Fejsbuka (Facebook) pozvao Međunarodni monetarni fond i Azijsku razvojnu banku da ne daju kredite Uzbekistanu bez stroge kontrole načina na koji se sredstva koriste.

Bazarov je ranije izjavio za RFE/RL kako je posljednjih nedjelja primio brojne onlajn prijetnje, o čemu je obavijestio policiju, ali nisu preduzeli nikakve korake.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG